Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Кинеска нова година је у Новом Саду, а знате ли нешто о њој? (ФОТО/ВИДЕО)

На овим просторима највише људи обележава Нову годину по грегоријанском, или Српску нову годину по јулијанском календару. Да ли знате да је чак четвртина света Нову годину обележила и синоћ?

Та чињеница произилази из тога да већина кинеског становништва, ког има две милијарде, обележава овај празник.

Уз Кину, ту су и друге азијске државе као што су Индонезија, Филипини, Вијетнам, Јужна и Северна Кореја, Тајван, Сингапур и сличне.

Код неких се Лунарна нова година назива и Пролећни фестивал, а често и Кинеска нова година.

Фото: Градске инфо
Када се дочекује и зашто не истог датума сваке године?

Лунарни календар је календар који је заснован на циклусима Месечевих мена. Већина лунарних календара су заправо лунисоларни календари, као и онај који користе Кинези.

То значи да календарски месеци одговарају Месечевим циклусима, али се повремено додају интеркаларни месеци како би се ови циклуси усагласили са соларном годином.

У старим кинеским списима пише да постоји земља ватреног знака, која заслепљује сјајем, у којој се не зна за четири годишња доба, ноћ и дан нити за смрт. Из сажаљења према осталим земљама света, ова земља је свету подарила небо.

Боја којим се обележава читав догађај најчешће је црвена, док уз њу неретко иду жути детаљи, симболично представљајући управо ватру.

Фото: Градске инфо
Зашто баш „Фестивал светла“?

Првог лунарног месеца, 15 дана након лунарне нове године, у Азији обележавају први пун месец у години. Тај дан ове године пада 15. фебруара, уочи којег се породице окупљају и гледају ватромет, пале фењере и светиљке.

Светлосни спектакл у Лиманском парку креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Сичуана. Њихове светлосне инсталације увешће нас у чудесни свет маште и светла, који је занимљив свим генерацијама.

Фото: Градске инфо
Бројне животиње део су кинеске митологије, али најчешће је то змај, знате ли зашто?

Змај се везује за бога воде. Змај јаше на ветру и облацима, он је ситна кондензована форма кише, благе кише пролећа и лета као и моћних кишних олуја. Има моћ да управља временом.

Историјски гледано, Змај је био симбол цара Кине. У династији Џоу Змај са пет канџи представљао је Сина неба. У династији Ћинг појављује са на националној застави. Понекад Кинези за себе кажу да су „потомци Змаја“.

Фото: Градске инфо

Srećan rođendan, Grade naš! (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.