Почетна > Свет
Свет

Знате ли у којим се државама вечерас не дочекује Нова година?

Док се вечерас већи део света спрема да дочека Нову годину, у неким државама у питању је дан као сваки други. Знате ли ко све не слави „дочек“ вечерас?
Фото: Unsplash/Engin Akyurt
Кина

Вероватно сте могли претпоставити. Кинеска Нова година једна је од познатијих „других нових година“ у свету, а славиће се 22. јануара. Кинеска нова година је такође позната као пролећни фестивал или лунарна нова година, а дан означава почетак пролећне сезоне жетве.

Разнобојни змајеви, представе, лампиони и забавне активности могу се видети широм Кине, али и широм света, па и у Лиманском парку, где се последњих неколико година већ традиционално постављају лампиони управо овим поводом.

Фото: Градске инфо

Индија

У Индији је ситуација мало компликованија. Свака држава Индије слави Нову годину по локалном календару, најчешће 14. или 15. априла.

Шта то тачно значи?

Западни Бенгал Нову годину слави 14. или 15. априла, где је позната као Бенгалска Нова година. Тамил Нади, Андра Прадеш и неколико других јужних држава славе Нову годину 6. априла, а дан је познат као Угади или Путанди. У држави Махараштра, Нова година се слави 14. априла, а фестивал је локално познат као Гуди Падва.

Фото: Unsplash/Manyu Varma

Шри Ланка

Ова држава недалеко од поменуте Индије своју Нову годину слави 14. априла. Тај дан у овом поднебљу означава крај сезоне жетве. Држављани Шри Ланке на овај дан држе своја улазна врата отворена како би подстакли посете породице, пријатеља, па чак и добродошлих странаца. Такође, тог дана акценат је на кулинарским специјалитетима које свако спрема у свом дому.

Фото: Unsplash/Brian Kyed

Исламске земље

Бахреин, Кувајт, Оман, Катар, Саудијска Арабија и Уједињени арапски емирати славе Нову годину по исламском календару. Датум исламске Нове године се мења сваке године, а слави се у летњем периоду. 2023.  године конкретан датум је 18. јул. У питању је дан када се обележава прелазак пророка Мухамеда из Меке у Медину.

Фото: Unsplash/Mo TJ86

Кореја

Многе земље југоисточне Азије славе Лунарну Нову годину. У Кореји, и Јужној и Северној, прослава је тродневна, а тада породице показују захвалност за дивну годину која је прошла. Корејска нова година у 2023. години пада 22. јануара , а тог дана мештани носе традиционалну хаљину ханбок и славе овај празник са свим својим сународницима.

Фото: Unsplash/Nurulloh

Zašto kitimo jelku za novogodišnje praznike?

Преузмите андроид апликацију.