Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто китимо јелку за новогодишње празнике?

Нити један децембар, Нову годину, ни Божић не можемо да замислимо без шарене, окићене јелке. У Србији, украшена јелка представља новогодишњи симбол и она означава нови почетак.
Фото: Pixabay/ExposureToday
Јесте ли се икада запитали зашто китимо јелку за новогодишње празнике?

Постоје различита веровања на ову тему, а у историји се ова појава веже за старе римске, паганске обичаје.

Стари Римљани сматрали су да у јелкама живе духови шума, а да се онда током новогодишње ноћи они дарују да би остали у њиховој милости.

Јелка је временом постала симбол празника и дочека Нове године. Она представља подсетник да након зиме долази пролеће.

У хришћанству постоји легенда која говори да су испред пећине, у којој је рођен Исус, била три зимзелена дрвета.
Фото: Pexels/Pixabay

Једно од та три дрвета је била кедрово, друго бор, а треће јела. По његовом рођењу, сва три дрвета су се затресла и тиме поздравила његов долазак на свет. Кедрово дрво је Исусу подарио миришљаве иглице, док је бор даровао шишарке.

Једино јела није имала свој плод, те је заплакала. Анђели на небу су се смиловали и поклонили су јој звезду коју су спустили пред Исуса.

Из ове легенде долази веровање да се на врх окићене јелке поставља звезда.
Фото: Pexels/Javon Swaby

Ова традиција се даље кроз историју ширила, те су у Немачкој за Божић китили јелку црвеним јабукама, украшавали различитим колачима који су били разних облика, али и свећама које су симбол вечне светлости.

У Енглеској је прва јелка окићена 1841. године. Она је била украшена поклончићима, машнама, цвећем и бомбонама. Њу је окитио принц Алберт, а овај обичај је убрзо прешао са високе класе и на обичан народ.

Ритуал кићења јелке се ширио

На гранама се могло наћи свашта од хране, што је, рецимо, изузетно занимљив податак. Тада се то сматрало традицијом, све док један Немац који није имао довољно новца да обезбеди својој деци јестиве украсе није направио стаклене кугле.

Фото: Pexels/Brett Sayles

Оне су изазвале велико одушевљење и он се брзо обогатио због тога. Може се рећи да је он увео кугле које највише личе на кугле које данас ми користимо како бисмо окитили јелку у нашим домовима.

У 17. веку у Америку обичај кићења јелке је дошао захваљујући Немцима који су населили те просторе, а у 19. и 20. веку мисионари су овај обичај донели у Азију.

Тотално је неважно да ли украшавате јелку скупоценим, стакленим куглицама или се опредељујете за оне пластичне које су доста јефтиније.

Поента је иста да она представља симбол благостања, среће, радости и наде коју уносите у ваше домове.

Оно што је сигурно, јесте да кићењем јелке правите најлепшу породичну успомену стварајући традиционалне ритуале који ће вас пратити цео живот.

Prisetimo se nezaboravnih novogodišnjih reklama za kafu sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.