Plastična folija je postala popularna 1950-ih za razne upotrebe u kuhinji. Folija je jeftina i praktična, a omot je providan i savitljiv, pa je odličan za čuvanje namirnica i održavanje svežine namirnica jer sprečava ulazak vazduha.
Ranije se smatralo da je plastična folija higijenski dobro rešenje koje može da spreči invaziju bakterija, ali danas se sve više raspravlja o opasnosti po životnu sredinu plastične folije.
Procenjuje se da više od 90% plastike u istoriji nije reciklirano.
Kao rezultat toga, gasovi staklene bašte i toksične hemikalije se neprestano oslobađaju, zagađujući vazduh i naše okeane. Plastične mikročestice se nalaze u vodi za piće, morskim plodovima, medu, soli, a plastična folija takođe doprinosi zagađenju životne sredine. Sadrži ili PVC (poliviniliden hlorid) ili polietilen niske gustine, od kojih nijedno nije bezopasno.
Folija je prvobitno imala zelenu nijansu
Plastičnu foliju je teško reciklirati, a hemikalije mogu ući u hranu ako se folija koristi u mikrotalasnoj pećnici. Plastična folija zaista može biti korisna u domaćinstvu, ali se ne mogu zanemariti njene negativne strane.
Današnju komercijalnu plastičnu foliju kreirali su naučnici pre 75 godina, a petnaest godina ranije njen glavni sastojak je korišćen u obliku spreja za zaštitu aviona i vojne opreme od slane vode.
Plastična folija je prvobitno imala zelenu nijansu i neprijatan miris.
PVC u plastičnoj foliji sadrži toksične elemente, uključujući olovo i kadmijum, kao i plastifikator poznat kao DEHA. Postoji povezanost sa hormonskim poremećajima i moguće je da bude kancerogen.
Neki proizvođači su PVC zamenili benignim PVDC (polietilenom niske gustine). Međutim, možda ste primetili da omot nije tako lepljiv i da je manje efikasan protiv kvarenja hrane nego što je bio ranije.
Međutim, neki drugi proizvođači i dalje koriste PVC. Recikliranje folije može biti prilično problematično.
Hemijske komponente su otporne na uklanjanje tokom procesa reciklaže, a plastična folija može oštetiti linije za sortiranje biljaka.
Preuzmite android aplikaciju.