Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто треба да престанете да користите пластичну фолију?

Пластична фолија је постала популарна 1950-их за разне употребе у кухињи. Фолија је јефтина и практична, а омот је провидан и савитљив, па је одличан за чување намирница и одржавање свежине намирница јер спречава улазак ваздуха.
Фото: Pixabay/Monsterkoi

Раније се сматрало да је пластична фолија хигијенски добро решење које може да спречи инвазију бактерија, али данас се све више расправља о опасности по животну средину пластичне фолије.

Процењује се да више од 90% пластике у историји није рециклирано.

Као резултат тога, гасови стаклене баште и токсичне хемикалије се непрестано ослобађају, загађујући ваздух и наше океане. Пластичне микрочестице се налазе у води за пиће, морским плодовима, меду, соли, а пластична фолија такође доприноси загађењу животне средине. Садржи или ПВЦ (поливинилиден хлорид) или полиетилен ниске густине, од којих ниједно није безопасно.

Фолија је првобитно имала зелену нијансу

Пластичну фолију је тешко рециклирати, а хемикалије могу ући у храну ако се фолија користи у микроталасној пећници. Пластична фолија заиста може бити корисна у домаћинству, али се не могу занемарити њене негативне стране.

Данашњу комерцијалну пластичну фолију креирали су научници пре 75 година, а петнаест година раније њен главни састојак је коришћен у облику спреја за заштиту авиона и војне опреме од слане воде.

Пластична фолија је првобитно имала зелену нијансу и непријатан мирис.

ПВЦ у пластичној фолији садржи токсичне елементе, укључујући олово и кадмијум, као и пластификатор познат као ДЕХА. Постоји повезаност са хормонским поремећајима и могуће је да буде канцероген.

Неки произвођачи су ПВЦ заменили бенигним ПВДЦ (полиетиленом ниске густине). Међутим, можда сте приметили да омот није тако лепљив и да је мање ефикасан против кварења хране него што је био раније.

Међутим, неки други произвођачи и даље користе ПВЦ. Рециклирање фолије може бити прилично проблематично.

Хемијске компоненте су отпорне на уклањање током процеса рециклаже, а пластична фолија може оштетити линије за сортирање биљака.

Kako da u mikrotalasnoj napravite kajganu i rižoto

Преузмите андроид апликацију.