Препоручује се да сваки дан поједете неколико бадема јер је то изузетно здрав орашасти плод. Али још више ћете осетити њихову исхрану ако их оставите натопљене у води преко ноћи.
Намакање бадема у води смањује количину танина и киселина које се налазе у љусци бадема, што може смањити апсорпцију хранљивих материја из бадема у телу.
Од влажних бадема тело ће још боље „упити” сву њихову исхрану, витамине и минерале и подстаћи активност ензима у организму, што побољшава варење.
Додатни плус натопљених бадема је што су мокри бадеми још укуснији од сувих и могу се користити у бројним рецептима.
Натопљени бадеми имају више витамина Б и ензима попут липазе него суви бадеми. Бланширани бадеми су такође добар извор калијума, влакана, протеина и здравих масти, укључујући монозасићене и полизасићене масне киселине, док имају мало засићених масти.
Бадеми такође садрже калцијум и гвожђе, као и моћне антиоксиданте који доприносе добром општем здрављу.
Како потопити бадеме?
Најбоља метода је 24-часовно намакање у две воде. У посуду или шерпу ставите око 250 грама бадема и прелијте их топлом водом. После 12 сати исцедите воду и додајте две кашичице соли у бадеме. После тога поново напуните посуду топлом водом и оставите бадеме у њој још 12 сати.
После 24 сата намакања, лако ћете уклонити браон кору са бадема, ако се већ није сама одвојила.
Овако натопљене бадеме можете користити недељу дана, током којих неће изгубити ништа од своје хранљиве моћи. Због веће количине витамина Е, влакана и фолне киселине, натопљени бадеми благотворно утичу на варење, помажу код дијабетеса, кожних тегоба и хроничних болести попут срчаних тегоба и реуматоидног артритиса.
Натопљени бадеми су такође одличан савезник за мршављење јер њихова богата количина влакана смањује осећај глади, чиме се смањује унос калорија и подстиче губитак тежине.
Преузмите андроид апликацију.