Tikvice su odličan izvor vitamina B i C, kao i kalijuma koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak i sprečava razne bolesti kardiovaskularnog sistema.
Većina ljudi se pita zašto se tikvice sa korom služe u mnogim restoranima.
Odgovor leži u činjenici da se većina hranljivih materija nalazi u kori.
Konzumiranje tikvica ima brojne zdravstvene prednosti, a ovo su samo neke od njih:
One su dobre za varenje
Sto grama tikvica sadrži jedan gram dijetetskih vlakana, zbog čega se ovo letnje povrće preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje i stimuliše rad creva, već ih i čisti od toksina.
Pomažu u gubitku težine
Tikvice su dijetetska namirnica jer više od 90 odsto voća čini voda. Nije ni čudo što u sto grama tikvica ima samo 16 kalorija. Najbolje ih je lagano propržiti sa drugim letnjim povrćem.
Snižavaju krvni pritisak
Tikvice su odličan izvor vitamina B i C i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak. Imajte na umu da se većina hranljivih materija nalazi u kori, pa je najbolje da tikvice ne gulite, već ih samo dobro operite pre pripreme.
Ubrzavaju zarastanje rana
Ovo letnje povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče proizvodnju kolagena u koži, čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu.
Čuvaju prostatu
Tikvice možemo nazvati i pravom „muškom hranom“. Mangan u tikvicama blagotvorno utiče na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome uvećane prostate, što muškarcima otežava mokrenje, a ponekad i seks.
Kulinarski trikovi koji zaista funkcionišu. Jeste li ih probali?
Preuzmite android aplikaciju.