Hladni meseci ne utiču samo na promenu garderobe, već utiču i na vaše telo u celini. Zima drastično menja vaše preferencije u hrani, metabolizam i nivo energije.
Možda ćete osetiti želju da preskočite boravak napolju u korist jela ili pijenja toplog napitka. Ne postoji bogata ponuda sezonskog svežeg voća i povrća na koju smo navikli u drugim periodima godine, pa treba da iskoristite ono što se nudi. Vruće supe su odličan izbor za jelo, mogu da vas zasiti i osveže, a evo kako da budu ukusne i zdrave.
Dolaskom hladnijeg vremena ishrana postaje siromašnija vitaminima i mineralima.
Kako kombinovati namirnice u supama da biste dobili najviše od minerala i vitamina? Koje kombinacije hrane su najbolje? Supa je oduvek bila sinonim za jelo koje leči, a zimi svojom toplinom posebno teši dušu i telo. Tradicionalne supe od mesa i povrća sadrže dosta vitamina i minerala, a na njihov kvalitet utiču sastojci od kojih se supa pravi.
Za što kvalitetniju supu potrebno je birati kvalitetne, sveže, sezonske namirnice, jer one imaju najveći udeo hranljivih materija.
Čorbu je potrebno kuvati duže i na manjoj vatri da bi se sačuvali vitamini i minerali. U bistru supu u kojoj su rastvoreni vitamini, minerali i fitokemikalije uvek je dobro dodati kuvano povrće kako bi se povećao unos dijetetskih vlakana i komadi mesa ili ribe kao izvora proteina.
Poželjno je u supe dodati začine (biber, peršun, bosiljak, đumbir, kurkuma) kako bi se povećalo njihovo blagotvorno dejstvo.
Preporučuje se izbegavanje dodavanja mešavina začina zbog visokog sadržaja soli i pojačivača ukusa.
U supi nema najbolje kombinacije sastojaka, ali je svakako preporučljivo koristiti što više vrsta povrća kako biste dobili što širi spektar vitamina i biološki aktivnih komponenti.
Koje su prednosti supe od mesa i povrća?
Svim mesnim i ribljim čorbama zajedničko je to što doprinose ukupnom dnevnom unosu proteina, minerala (cink, gvožđe, kalcijum, magnezijum) i drugih elektrolita. Pileća i ćureća supa tradicionalno se smatraju lekom za prehladu, zapušen nos i kašalj, a njihovo protivupalno dejstvo je naučno dokazano.
Domaća pileća supa sa pirinčem
Koštane supe su posebno bogate kolagenom i mineralima kao što su gvožđe, cink, magnezijum, kalcijum i kao takve pozitivno utiču na zdravlje kostiju, mišića, zglobova, kože i digestivnog sistema.
Hrana koja sadrži najviše kolagena i kako prirodno stimulisati proizvodnju kolagena
Supe od povrća su bogat izvor vitamina, dijetetskih vlakana i fitokemikalija, pre svega biljnih pigmenata sa antiinflamatornim i antioksidativnim dejstvom. Na primer, supa od bundeve je narandžasta zbog pigmenta beta karotena koji ima zaštitni efekat na zdravlje očiju i kože, supa od paradajza je izvor snažnog antioksidansa likopena, a supa od cvekle je bogat izvor gvožđa. U supe od povrća pre serviranja je poželjno dodati maslinovo ulje ili suve pečene semenke kako bi se obogatile dobrim mastima.
Kako da pravilno čuvate domaće keksiće da bi duže ostali sveži?
Preuzmite android aplikaciju.