Zimske noći i šetnje gradskim trgom podsećaju na miris kuvanog vina i medenjaka sa cimetom, kao i popularnog „kurtoš“ kolača. Međutim, na novosadskom „Zimzelendu“ sada imate mogućnost da probate i nekoliko novina kao što su kuvana rakija i kuvani džin, za sve koji žele da se dodatno zagreju u hladnim danima.
U nastavku vam donosimo recepte za ove napitke:
Za kuvani džin će vam biti potrebno:
1 litar vode
1 litar soka od kvalitetne jabuke
džin 0.7l boca
3 štapića cimeta
15 karanfilića
1 pomorandža
1 kašika meda
Način pripreme:
Očistite pomorandžu od kore u uscedite sok iz nje. Pomešajte sok od pomorandže sa sokom od jabuke, vodom, medom i začinima. Zagrejte sve sastojke oko 20 minuta bez ključanja. Zatim, polako dodajte džin u malim količinama. Sve to kuvajte 10 minuta.
Za kuvanu rakiju će vam trebati sledeći sastojci:
1 kašika šećera
200ml rakije
100ml vode
Način pripreme:
U džezvu staviti šećer da se istopi, pomešati. Zaliti rakijom, razblažiti vodom. Ostaviti da uzvri i sipati u čaše.
Za kuvano vino nabavite:
1 litar crnog vina
1 paketić kore cimeta ili kesica mlevenog
nekoliko karanfilića
150-200 ml vode
5-7 kašičica šećera
kora pomorandže
Način pripreme:
U vodu rastopiti šećer, dodati cimet, karanfiliće, krišku pomorandže i kuvati dok pola vode ne ispari. Uliti vino i zagrejati do ključanja.
Poslužiti i uživati.
Preuzmite android aplikaciju.