Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Забележен пораст продаје кампера: Еко савети за овакве туристичке авантуре

Одмор у комбијима или камперима никада није био толико популаран од почетка здравствене кризе јер је синоним за враћену слободу.
Фото: Pexels/Kampus production

Заиста, 2020. године забележене су 11.002 нове регистрације овог типа возила. Ово представља повећање од 19% у односу на 2019. Било да сте љубитељ ове врсте одмора или почетник, откријте све наше савете за путовање у кампер комбију, који је притом и еколошки одговоран,

Путовати у камперу или комбију и бити еколошки одговоран је могуће, а дестинација је кључни избор. Одмор у комбију није изузетак.

Заиста, овакав боравак нужно укључује многа путовања, чак је и основни принцип. Нуди вам да видите много више него када путујете авионом.

Такође можете скоро свуда да станете да преноћите. Да бисте путовали камперским аутомобилом, требаће вам гориво. И ова возила су често економичнија од традиционалних аутомобила.

Стога је циљ да дефинишете свој регион или жељени сектор за ваш боравак. По могућности не превелики у зависности од броја дана проведених на одмору. Ово ће стога бити прилика да се одабрано место открије дубље и да се упознате са спорим туризмом.

Ако правите мање путовања, проводите више времена уживајући у тренуцима на лицу места на дестинацији коју желите. И ваш новчаник ће такође бити захвалан.

Фото: Pexels/Koolshooters
Изаберите своје возило мудро

Нису сви кампери једнаки када је у питању потрошња горива. Ако имате могућност, позивамо вас да одаберете новији модел који ће трошити мање енергије.

У истом духу, што су већи, то више троше. Подстичемо вас да одаберете онај који савршено одговара броју људи који ће бити са вама. Ако одлучите да повећате своје возило, то ће имати утицаја када одете до пумпе.

Контролишите своју потрошњу

Нема разлога да изгубите своје добре навике јер сте одлучили да путујете кампером.

Дакле, на исти начин на који пазите на своју дневну потрошњу воде и грејања, тако се понашајте и у свом камеру. Поготово што вас неће снабдевати ни градски гас ни текућа вода. Ваше резерве ће стога бити ограничене.

Више воде значи више тушева, више посуђа и више тоалета ако је ваш комби опремљен. Коначно, ако путујете зими и/или по северним регионима, грејање ће се показати као ваш најбољи савезник.

Не заборавите да проверите своје резерве воде и гаса током разних заустављања.

Наставите свој пут тотално екошлошки

Путујте у опремљеном комбију – комплет без отпада: боца за воду од нерђајућег челика, торбе уместо кеса, судови уместо пластике.

Уосталом ако сте усвојоли еколошке навике код куће, онда не морате да бринете о томе да их нећете усвојити и на путовању. Уз мало организације лако је организовати одмор без отпада.

За комби возила и кампере који имају купатило или кухињу са умиваоником, редовно празните резервоар. Дакле, пошто је бродовима забрањено да се дивље дегазирају на мору, мораћете да одете на одговарајућа места да бисте то урадили.

Многи градови нуде наменске просторе у својој општини. Пронађите место које вам је најближе да извршите пражње.

Грешке које треба избегавати када путујете у камперу
Фото: Unsplash/Balkan campers

Успех вашег одмора неће бити заснован само на вашим еколошки одговорним приступима. Постоји и неколико ствари које морате узети у обзир када идете на овакав одмор.

Немојте носити превише ствари – Као што смо већ рекли, простор у камперу је ограничен.

Дакле, понети целу своју гардеробу са собом значи ризиковати да нећете моћи да користите свој кревет када падне мрак јер ћете све нагомилати на њему. Ова врста одмора је заиста савршено време да се окушате у минималистичком начину живота и послушате савете Мари Кондо.

„Све на свом месту, и свако место има своју ствар“ – Путовање кампером захтева организацију!

Заиста, када пажљиво одаберете шта ћете понети са собом, мораћете да организујете своје складиште. Запамтите да ћете спавати, кувати и живети у истом простору.

Не обраћати пажњу на прописе – Не постоји закон који вам забрањује да спавате у свом возилу када путујете у кампер комбију. Оно што је ипак забрањено је дивље камповање.

Дакле, ако одлучите да се зауставите ван обележених места, позивамо вас да не останете. Односно, избегавајте вађење тенде, столова и столица. Укратко, будите дискретни и све ће бити у реду.

Потцењивање безбедности – Вожња комбијем је синоним за слободу. Међутим, не треба занемарити безбедност. Дакле, ако одлучите да спавате ван утабане стазе, проверите да ли је место безбедно и не заборавите да закључате врата пре спавања.

И изнад свега, будите стрпљиви и реални! Нећете сваке ноћи пронаћи лудо ноћно место које ће вас пробудити са погледом за који можете умрети.

Мали подсетник који не боли: Инстаграм приказује само најбоље тренутке. Дакле, за сва незаборавна места која видите, свакако је на путу.

Након неколико сати снимања, у недостатку нечег бољег, можете завршити у општинском кампу или у посебном простору. Нема везе, отићи ћете следећег дана у потрагу за магичним местом!

Zaštitite svoj automobil od polena: Nekoliko stvari je potrebno da uradite

Преузмите андроид апликацију.