Početna > Život i stil
Život i stil

Zabeležen porast prodaje kampera: Eko saveti za ovakve turističke avanture

Odmor u kombijima ili kamperima nikada nije bio toliko popularan od početka zdravstvene krize jer je sinonim za vraćenu slobodu.
Foto: Pexels/Kampus production

Zaista, 2020. godine zabeležene su 11.002 nove registracije ovog tipa vozila. Ovo predstavlja povećanje od 19% u odnosu na 2019. Bilo da ste ljubitelj ove vrste odmora ili početnik, otkrijte sve naše savete za putovanje u kamper kombiju, koji je pritom i ekološki odgovoran,

Putovati u kamperu ili kombiju i biti ekološki odgovoran je moguće, a destinacija je ključni izbor. Odmor u kombiju nije izuzetak.

Zaista, ovakav boravak nužno uključuje mnoga putovanja, čak je i osnovni princip. Nudi vam da vidite mnogo više nego kada putujete avionom.

Takođe možete skoro svuda da stanete da prenoćite. Da biste putovali kamperskim automobilom, trebaće vam gorivo. I ova vozila su često ekonomičnija od tradicionalnih automobila.

Stoga je cilj da definišete svoj region ili željeni sektor za vaš boravak. Po mogućnosti ne preveliki u zavisnosti od broja dana provedenih na odmoru. Ovo će stoga biti prilika da se odabrano mesto otkrije dublje i da se upoznate sa sporim turizmom.

Ako pravite manje putovanja, provodite više vremena uživajući u trenucima na licu mesta na destinaciji koju želite. I vaš novčanik će takođe biti zahvalan.

Foto: Pexels/Koolshooters
Izaberite svoje vozilo mudro

Nisu svi kamperi jednaki kada je u pitanju potrošnja goriva. Ako imate mogućnost, pozivamo vas da odaberete noviji model koji će trošiti manje energije.

U istom duhu, što su veći, to više troše. Podstičemo vas da odaberete onaj koji savršeno odgovara broju ljudi koji će biti sa vama. Ako odlučite da povećate svoje vozilo, to će imati uticaja kada odete do pumpe.

Kontrolišite svoju potrošnju

Nema razloga da izgubite svoje dobre navike jer ste odlučili da putujete kamperom.

Dakle, na isti način na koji pazite na svoju dnevnu potrošnju vode i grejanja, tako se ponašajte i u svom kameru. Pogotovo što vas neće snabdevati ni gradski gas ni tekuća voda. Vaše rezerve će stoga biti ograničene.

Više vode znači više tuševa, više posuđa i više toaleta ako je vaš kombi opremljen. Konačno, ako putujete zimi i/ili po severnim regionima, grejanje će se pokazati kao vaš najbolji saveznik.

Ne zaboravite da proverite svoje rezerve vode i gasa tokom raznih zaustavljanja.

Nastavite svoj put totalno ekošloški

Putujte u opremljenom kombiju – komplet bez otpada: boca za vodu od nerđajućeg čelika, torbe umesto kesa, sudovi umesto plastike.

Uostalom ako ste usvojoli ekološke navike kod kuće, onda ne morate da brinete o tome da ih nećete usvojiti i na putovanju. Uz malo organizacije lako je organizovati odmor bez otpada.

Za kombi vozila i kampere koji imaju kupatilo ili kuhinju sa umivaonikom, redovno praznite rezervoar. Dakle, pošto je brodovima zabranjeno da se divlje degaziraju na moru, moraćete da odete na odgovarajuća mesta da biste to uradili.

Mnogi gradovi nude namenske prostore u svojoj opštini. Pronađite mesto koje vam je najbliže da izvršite pražnje.

Greške koje treba izbegavati kada putujete u kamperu
Foto: Unsplash/Balkan campers

Uspeh vašeg odmora neće biti zasnovan samo na vašim ekološki odgovornim pristupima. Postoji i nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada idete na ovakav odmor.

Nemojte nositi previše stvari – Kao što smo već rekli, prostor u kamperu je ograničen.

Dakle, poneti celu svoju garderobu sa sobom znači rizikovati da nećete moći da koristite svoj krevet kada padne mrak jer ćete sve nagomilati na njemu. Ova vrsta odmora je zaista savršeno vreme da se okušate u minimalističkom načinu života i poslušate savete Mari Kondo.

„Sve na svom mestu, i svako mesto ima svoju stvar“ – Putovanje kamperom zahteva organizaciju!

Zaista, kada pažljivo odaberete šta ćete poneti sa sobom, moraćete da organizujete svoje skladište. Zapamtite da ćete spavati, kuvati i živeti u istom prostoru.

Ne obraćati pažnju na propise – Ne postoji zakon koji vam zabranjuje da spavate u svom vozilu kada putujete u kamper kombiju. Ono što je ipak zabranjeno je divlje kampovanje.

Dakle, ako odlučite da se zaustavite van obeleženih mesta, pozivamo vas da ne ostanete. Odnosno, izbegavajte vađenje tende, stolova i stolica. Ukratko, budite diskretni i sve će biti u redu.

Potcenjivanje bezbednosti – Vožnja kombijem je sinonim za slobodu. Međutim, ne treba zanemariti bezbednost. Dakle, ako odlučite da spavate van utabane staze, proverite da li je mesto bezbedno i ne zaboravite da zaključate vrata pre spavanja.

I iznad svega, budite strpljivi i realni! Nećete svake noći pronaći ludo noćno mesto koje će vas probuditi sa pogledom za koji možete umreti.

Mali podsetnik koji ne boli: Instagram prikazuje samo najbolje trenutke. Dakle, za sva nezaboravna mesta koja vidite, svakako je na putu.

Nakon nekoliko sati snimanja, u nedostatku nečeg boljeg, možete završiti u opštinskom kampu ili u posebnom prostoru. Nema veze, otići ćete sledećeg dana u potragu za magičnim mestom!

Zaštitite svoj automobil od polena: Nekoliko stvari je potrebno da uradite

Preuzmite android aplikaciju.