Sa dolaskom jeseni, čitava priroda dobija narandžasto – žute nijanse. A zasigurno je bundeva jedna od asocijacija kada se kaže jesen.
Ovo povrće, pored toga što je nezaobilazno u jesenjoj dekoraciji doma, izuzetno je hranljivo i poseduje mnoštvo benefita.
Specifičnog ukusa i mirisa, ova jednogodišnja biljka stigla je iz Južne Amerike, gde je vekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca.
Danas se bundeva koristi u čitavom svetu za pripremu kako slatkih, tako i slanih jela. Iako u našem narodu se najčešće pripremaju kolači od nje, sve više se bundeva koristi i u pripremi potaža, pirea, salata, kao i raznih šejkova.
I da je ovaj plod jako dragocen, u prilog tome govori da je čitava jedna manifestacija posvećena bundevi.
A šta je to što je stavlja na tako važno mesto?
1. Idealna je za očuvanje vitke linije
Kako je plod bundeve sačinjen od 90% vode, sadrži obilje vlakana i jako malo kalorija, idealna je u ishrani za postizanje vitke linije. Vlakna su ta koja sprečavaju prejedanje, pa će konzumiranje bundeve pomoći u očuvanju dobre linije.
Iako siromašna kalorijama, ona je izrazito bogata vitaminima i mineralima, koji će obezbediti našem organizmu potrebne hranljive materije.
2. Dobra je za očuvanje zdravlja očiju i kože
Beta – karoten i vitamin A zaslužni su za očuvanje našeg vida. Tako intenzivna narandžasta boja bundeve dolazi od karotenoida, koji organizam sintetiše u vitamin A, i tako naše oko biva snabdeveno ovim značajnim vitaminom za njega.
Takođe, vitamin C, zajedno sa beta karotenom doprinose snažnoj odbrani od slobodnih radikala koji mogu uticati na oštećene kože. Vitamin C i beta karoten iz bundeve će ih u tome sprečiti. Minerali, poput mangana, cinka, bakra, kalijuma, magnezijuma i gvožđa čine bundevu idealnom za očuvanje lepote naše kože.
3. Smanjuje mogućnost pojave tumora
Antioksidansi su ti koji omogućavaju da se naše telo odbrani od slobodnih radikala, a samim tim i od pojave kancera. Beta karoten, sadržan u bundevi, je antioksidans koji je zaslužan za to. Seme bundeve sadrži fitoestrogene koji, kako je dokazano, sprečavaju pojavu kancera dojke.
4. Semenke sjajne za zdravlje srca i urološke probleme
Fitosteroli sadržani u semenkama bundeve utiču na smanjenje LDL – a, tj.“lošeg“ holesterola, a samim tim pozitivno utiču i na kardiovaskularni sistem.
Takođe, mnoštvo minerala, koji se nalaze u semenu bundeve, izuzetno su korisni za očuvanje zdravlja urološkog trakta. Dobro je poznato da konzumiranje ulja od semena bundeve ima izuzetnu moć kod otklanjanja uroloških problema.
5. Obezbeđuje dobro raspoloženje i vraća energiju nakon treninga
Amino kiselina triptofan, sadržana u semenkama bundeve obezbediće dobro raspoloženje, jer je triptofan ključan u produkciji seratonina, tzv. hormona sreće. Zato ako vam manjka dobrog raspoloženja, grickajte u narodu dobro poznate, „bele“ semenke.
Kalijum koji se u obilju nalazi u plodu bundeve, čak više nego u banani, daje bundevi za pravo da se stavi na mesto ispred nje. Zbog tako visokog udela kalijuma u ovoj namirnici, bundeva ima snažno pozitivno dejstvo na organizam nakon treninga. To potvrđuju 564 mg kalijuma naspram 422 mg u korist bundeve.
I upravo zbog obilja kalijuma, bundeva je dobra i u snižavanju krvnog pritiska.
Možda ćete baš zbog svih navedenih dobrobiti koje ima, bundevu uvesti u vašu ishranu, ako već niste…
Preuzmite android aplikaciju.