Beli luk je namirnica koja je veoma zdrava. Njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva poznata su od davnina. Pored toga, konzumiranje belog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.
Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice je povezana sa problemima sa zadahom koji mogu stvoriti neprijatne situacije zbog prisustva nekih supstanci koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i prenose u pluća.
Zato pranje zuba nakon konzumacije belog luka nije toliko korisno za otklanjanje neprijatnog zadaha kao žvakaća guma ili menta.
Problem nije u ustima, već u sistemu za varenje.
Šta onda činiti?
Ovo je efikasan i prirodan trik za neutralizaciju neprijatnog zadaha izazvanog konzumacijom belog luka. Da biste rešili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku. Pokazano je da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u belom luku, neutrališući taj poseban miris.
Ali nije samo jabuka ta koja ima „moć” nad belim lukom.
Evo liste namirnica koje se mogu konzumirati nakom konzumacije belog luka kako bi se neutralisao miris te namirnice to je povrće koje se mora jesti sirovo da bi bilo efikasno:
- zelena salata
- peršun
- nana
- spanać
Ukratko, ako nameravate da se počastite jelima sa belim lukom ili da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite lepu korpu jabuka ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršuna kako biste sprečili loš zadah.
Ove namirnice često jedemo, a one izazivaju upale u organizmu!
Preuzmite android aplikaciju.