Voće i povrće će uvek biti cenjeno kao sveti gral zdrave ishrane, a neke namirnice iz ove grupe se posebno preporučuju dijabetičarima zbog svoje sposobnosti da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi.
Citrusno voće
Istraživanja su pokazala da citrusno voće, poput pomorandže, ima blagotvorno dejstvo na ljude koji se bore sa dijabetesom. Citrusno voće je odličan način da dobijete vitamine i minerale bez konzumiranja previše ugljenih hidrata.
Bobičasto voće
Ovo voće je bogato jedinjenjima zvanim antocijanini, za koja se kaže da smanjuju insulinsku rezistenciju i poboljšavaju osetljivost na insulin.
Borovnice, jagode, kupine i maline su idealne vrste bobičastog voća koje možete dodati doručku ili desertima. Studija je pokazala da je potrošnja 160 miligrama antocijanina dva puta dnevno dovela do smanjenja nivoa glukoze u plazmi za 8,5 odsto, insulinske rezistencije za 13 odsto i povećanja adiponektina, hormona koji povećava osetljivost na insulin, za 23,4 odsto. Bobice su takođe dobar izvor vitamina C i vlakana i imaju malo ugljenih hidrata.
Brokoli
Razne studije su otkrile da konzumiranje brokolija takođe može povećati osetljivost na insulin. Brokoli je hrana bogata vitaminima i mineralima, kao što su kalcijum, gvožđe, cink, vitamin B12, D i mnogi drugi.
Preuzmite android aplikaciju.