Početna > Život i stil
Život i stil

Voće blagotvorno za naš organizam

Minerali i vitamini koji se nalaze u voću su nam tokom letnjih meseci izuzetno potrebni.
Foto: Pexels/Trang Doan

Pored povrća, voće je često zastupljeno u našoj ishrani, a naročito tokom letnjih meseci i vrelih dana.

Pored toga, što nam pruža neophodne antioksidanse, vitamine i minerale, voće pomaže našem telu da se očisti od raznih toksina nakupljanih konzumiranjem nezdrave hrane.

Svakako moramo jako voditi računa o količini voća koju unosimo, jer pored dobrih minerala i vitamina, voće takođe sadrži i dosta šećera, a ne želimo da ove namirnice budu neprijatelji, već saveznici našem organizmu.

Sa dolaskom toplih dana, najpopularnije voće svakako su jagode, kajsije, breskve, lubenice i sl. A šta ono radi našem telu?
Foto: Unsplash/Justus Menke

Jagoda nas oslobađa od toksina, a isto tako pomaže pri skidanju masnih naslaga. Antocijanin sadržan u jagodama pozitivno utiče na naše kratkoročno pamćenje.

Kako sadrže malo kalorija, a mnogo vlakana, jagode poboljšavaju protok krvi i kiseonika u telu i tako pomažu pri mršavljenju.

Jagode bogate kalijumom i vlakna prisutna u njoj su se pokazali kao izuzetno povoljni za srce i krvni pritisak. Biotin pomaže jačanju kose i kože.

Kajsije, sadrže obilje vitamina B grupe, vitamine C i E, koji pomažu našoj koži da se odbrani od negativnih faktora, kao što je sunčevo zračenje.

Foto: Unsplash/Olia Nayda

Kajsija je dobra za metabolizam, bogata je vlaknima, koja se lako apsorbuju i tako pomažu da lakše svarimo hranu.

Obilje vitamina C u ovom voću će nam pomoći da se izborimo sa celulitom.

Zbog visokog nivoa vitamina A i E, kajsija je izuzetno voće za oči i vid. Vitamin A štiti vid od slepila, a vitamin E sprečava oštećenje vida. Izuzetna je za detoksikaciju organizma, jer uništava loše bakterije koje unesemo u organizam.

Baš kao i kajsija, breskva pospešuje i olakšava naše varenje. Vitamin E prisutan u ovom voću pozitivno utiče na našu cirkulaciju.

Lubenica, nezaobilazna tokom letnjih meseci, obezbediće nam hidrataciju tela. Pomaže da se oslobodimo viška tečnosti, ali i toksina iz organizma.

Foto: Unsplash/Sahand Babali

A zbog mnoštva vitamina C i beta – karotena izuzetno je delotvorna u prevenciji bolesti srca i hroničnih upalnih stanja.
Lubenica sadrži najveću koncentraciju likopena, koji smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Ovo voće možemo uvrstiti u našu svakodnevnu ishranu i tako poboljšati zdravlje, a istovremeno regulisati i telesnu težinu ukoliko ga konzumiramo u normalnim količinama.

 

Preuzmite androidaplikaciju.