Минерали и витамини који се налазе у воћу су нам током летњих месеци изузетно потребни.
Поред поврћа, воће је често заступљено у нашој исхрани, а нарочито током летњих месеци и врелих дана.
Поред тога, што нам пружа неопходне антиоксидансе, витамине и минерале, воће помаже нашем телу да се очисти од разних токсина накупљаних конзумирањем нездраве хране.
Свакако морамо јако водити рачуна о количини воћа коју уносимо, јер поред добрих минерала и витамина, воће такође садржи и доста шећера, а не желимо да ове намирнице буду непријатељи, већ савезници нашем организму.
Са доласком топлих дана, најпопуларније воће свакако су јагоде, кајсије, брескве, лубенице и сл. А шта оно ради нашем телу?
Јагода нас ослобађа од токсина, а исто тако помаже при скидању масних наслага. Антоцијанин садржан у јагодама позитивно утиче на наше краткорочно памћење.
Како садрже мало калорија, а много влакана, јагоде побољшавају проток крви и кисеоника у телу и тако помажу при мршављењу.
Јагоде богате калијумом и влакна присутна у њој су се показали као изузетно повољни за срце и крвни притисак. Биотин помаже јачању косе и коже.
Кајсије, садрже обиље витамина Б групе, витамине Ц и Е, који помажу нашој кожи да се одбрани од негативних фактора, као што је сунчево зрачење.
Кајсија је добра за метаболизам, богата је влакнима, која се лако апсорбују и тако помажу да лакше сваримо храну.
Обиље витамина Ц у овом воћу ће нам помоћи да се изборимо са целулитом.
Због високог нивоа витамина А и Е, кајсија је изузетно воће за очи и вид. Витамин А штити вид од слепила, а витамин Е спречава оштећење вида. Изузетна је за детоксикацију организма, јер уништава лоше бактерије које унесемо у организам.
Баш као и кајсија, бресква поспешује и олакшава наше варење. Витамин Е присутан у овом воћу позитивно утиче на нашу циркулацију.
Лубеница, незаобилазна током летњих месеци, обезбедиће нам хидратацију тела. Помаже да се ослободимо вишка течности, али и токсина из организма.
А због мноштва витамина Ц и бета – каротена изузетно је делотворна у превенцији болести срца и хроничних упалних стања.
Лубеница садржи највећу концентрацију ликопена, који смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести.
Ово воће можемо уврстити у нашу свакодневну исхрану и тако побољшати здравље, а истовремено регулисати и телесну тежину уколико га конзумирамо у нормалним количинама.
Преузмите андроид апликацију.