Vitamin U je termin uveden ranih 1950-ih za identifikaciju jedinjenja u soku od kupusa.
Uprkos svom imenu, vitamin U nije pravi vitamin, već derivat aminokiseline metionin.
O vitaminu U se ne zna mnogo, ali je poznato da je dostupan posebno u povrću krstaša kao što su kupus, brokoli, prokulice i kelj.
Prednosti i upotreba Vitamin U uglavnom se vezuju za poboljšanje varenja, jačanje imuniteta, zaštitu od alergija na hranu, snižavanje holesterola i ubrzavanje zarastanja rana. Međutim, istraživanja su ograničena.
Vitamin U nije stabilan na visokoj temperaturi, zbog čega bi termička obrada hrane dovela do njegove razgradnje.
Slovo je ovom vitaminu dodeljeno i simbolično. Jedan od glavnih učinaka vitamina U je uticaj na želudac, odnosno čir na želucu (lat. ulcus) pa se slovo „U“ u nazivu odnosi na njegovu primarnu indikaciju.
U kojim zemljama se pije najviše, a kojim najmanje alkohola?
Preuzmite android aplikaciju.