Витамин U је термин уведен раних 1950-их за идентификацију једињења у соку од купуса.
Упркос свом имену, витамин U није прави витамин, већ дериват аминокиселине метионин.
О витамину U се не зна много, али је познато да је доступан посебно у поврћу крсташа као што су купус, броколи, прокулице и кељ.
Предности и употреба Витамин U углавном се везују за побољшање варења, јачање имунитета, заштиту од алергија на храну, снижавање холестерола и убрзавање зарастања рана. Међутим, истраживања су ограничена.
Витамин U није стабилан на високој температури, због чега би термичка обрада хране довела до његове разградње.
Слово је овом витамину додељено и симболично. Један од главних учинака витамина U је утицај на желудац, односно чир на желуцу (лат. ulcus) па се слово „U“ у називу односи на његову примарну индикацију.
U kojim zemljama se pije najviše, a kojim najmanje alkohola?
Преузмите андроид апликацију.