Особе које исхраном уносе веће количине витамина К1 и К2 имају мањи ризик за атеросклерозу, утврдили су научници са Универзитета Западне Аустралије у Перту.
Часопис америчког удружења за срце је објавио податке прикупљане 21 годину од особа које на почетку тог раздобља нису патиле од атеросклерозе.
За време студије је 8.726 од 53.370 праћених особа просечне старости 56 година било хоспитализовано због атеросклерозе. Након што су узели у обзир остале познате факторе ризика, повећани унос витамина К1 и К2 је био повезан до 21 одсто мањим ризиком за атеросклерозу.
Најбољи извор витамина К су зелено лиснато поврће, махунарке и воће попут авокада, кивија или грејпа.
Navijanje i srce – kako izbeći stres zbog meča koji kida živce?
Преузмите андроид апликацију.