Proizvođači vina u Evropskoj uniji moraće, od decembra ove godine, na etiketi koja se nalazi na poleđini boce da istaknu mnogo više informacija korisnih za potrošače pa i koje su dodatke koristili tokom proizvodnog procesa.
Novina se odnosi i na vinare iz Srbije koji izvoze na tržište EU, a donose i korist domaćim kupcima jer se kod nas uvoze znatne količine vina iz evropskih zemalja.
Prema informacijama u evropskim medijima, supstance čije će prisustvo morati da bude navedeno obuhvataju – sulfite, komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale aditive upotrebljene u podrumu.
Vinari će takođe morati na etiketi da navedu i nutritivnu vrednost vina kao što je obaveza i za druge proizvođače hrane. Između ostalog, koliko kalorija ono sadrži na 100 mililitara i ova informacija moraće da bude jasno naznačena.
Navodi se da je ova mera rezultat napora EU da se proizvođači vina što se tiče obaveze informisanja kupaca stave u istu ravan s drugim kompanijama iz prehrambenog sektora.
Ipak, na etiketi neće morati da budu istaknute sve informacije, samo osnovne – sadržaj alkohola, potencijalni alergeni i hranljiva vrednosti vina. Ostalim podacima kupci će moći da pristupe pomoću obaveznog kju-ar koda.
U slučaju da vino ima više od 10 miligrama sulfita po litru, na boci će morati da stoji da ga ovo piće sadrži.
Ovaj podatak je inače važan jer ova supstanca (jedinjenje sumpora), koja inače čuva vino od kvarenja, može kod nekih potrošača da izazove alergijske reakcije.
Oko pet odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji dolazi iz vetra i sunca
Preuzmite android aplikaciju.