Početna > Srbija
Srbija

Unapređenje energetske efikasnosti je pitanje finansijske racionalizacije

Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je energetska efikasnost jedan od prioriteta energetske politike Srbije.
<img src="energy.jpg" alt="energy scale efficiensy">
Foto: Pixabay/MVOPro

Ona je, na početku kampanje koju sprovode Ministarstvo i EU o značaju energetskog označavanja i eko-dizajnu, rekla da je izmenom zakonodavnog okvira Srbija napravila osnovu za sprovođenje energetske tranzicije.

„Energetska efikasnost jedan je od prioriteta naše politike. To znači da moramo da krenemo put smanjenja potrošnje toplotne i električne energije. Mi smo još uvek zemlja koja troši tri ili četiri puta više energije nego što je prosek u EU i praktično godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne termoelektrane. Smanjenjem potrošnje, odnosno povećanjem energetske efikasnosti, unapredićemo i energetski i finansijski sektor“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da sve što Ministarstvo radi na povećanju energetske efikasnosti, jeste sa ciljem da se u naredne dve, tri godine smanji potrošnja na nacionalnom nivou.

„Kada govorimo o energetskom označavanju i eko-dizajnu, time ćemo stimulisati potrošače da se okrenu energetski efikasnijim proizvodima, a ujedno ćemo stimulisati i proizvođače da na tržište plasiraju efikasnije proizvode. Država je obezbedila novac, samo u ovoj godini 230 miliona evra za podizanje energetske efikasnosti i za javne objekte i domaćinstva. Pokrenuli smo i projekat subvencija za solarne panele, ali je bitno i da imamo jasno označene uređaje i da znamo koliko koji uređaj troši energije i da menjamo proizvodnju“, rekla je ona.

<img src="tree.jpg" alt="tree in broken glass">
Foto: Pixabay/ejaugsburg

Mihajlovićeva je podvukla da je usklađivanje propisa sa EU standardima obaveza Srbije, ali je to i direktna korist za građane.

„Otvaranje klastera 4 je podrška, ali i obaveza, jer nas i dalje čeka rad. Otvaranje tog klastera je priznanje za sve rezultate koje smo postigli u transportu, energetici, životnoj sredini. Zajedno sa EU radimo i na usklađivanju svih standarda, a suština je da svi građani imaju korist od toga. Kampanja „Okreni na zeleno“, koju smo pokrenuli, značajna je za sve, to je pitanje ekonomske i energetske racionalizacije, jer nema razloga da kao država i kao pojedinci budemo rasipnici. Suština je da budemo energetski bezbedni, da trošimo manje energije, čuvamo životnu sredinu, a to će značiti i niže račune za građane“, rekla je ona.

Podrška lokalnim samoupravama za realizaciju zelenih projekata

 

Preuzmite android aplikaciju.