Почетна > Србија
Србија

Унапређење енергетске ефикасности је питање финансијске рационализације

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је енергетска ефикасност један од приоритета енергетске политике Србије.
<img src="energy.jpg" alt="energy scale efficiensy">
Фото: Pixabay/MVOPro

Она је, на почетку кампање коју спроводе Министарство и ЕУ о значају енергетског означавања и еко-дизајну, рекла да је изменом законодавног оквира Србија направила основу за спровођење енергетске транзиције.

„Енергетска ефикасност један је од приоритета наше политике. То значи да морамо да кренемо пут смањења потрошње топлотне и електричне енергије. Ми смо још увек земља која троши три или четири пута више енергије него што је просек у ЕУ и практично годишње бацимо кроз прозор производњу једне термоелектране. Смањењем потрошње, односно повећањем енергетске ефикасности, унапредићемо и енергетски и финансијски сектор“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да све што Министарство ради на повећању енергетске ефикасности, јесте са циљем да се у наредне две, три године смањи потрошња на националном нивоу.

„Када говоримо о енергетском означавању и еко-дизајну, тиме ћемо стимулисати потрошаче да се окрену енергетски ефикаснијим производима, а уједно ћемо стимулисати и произвођаче да на тржиште пласирају ефикасније производе. Држава је обезбедила новац, само у овој години 230 милиона евра за подизање енергетске ефикасности и за јавне објекте и домаћинства. Покренули смо и пројекат субвенција за соларне панеле, али је битно и да имамо јасно означене уређаје и да знамо колико који уређај троши енергије и да мењамо производњу“, рекла је она.

<img src="tree.jpg" alt="tree in broken glass">
Фото: Pixabay/ejaugsburg

Михајловићева је подвукла да је усклађивање прописа са ЕУ стандардима обавеза Србије, али је то и директна корист за грађане.

„Отварање кластера 4 је подршка, али и обавеза, јер нас и даље чека рад. Отварање тог кластера је признање за све резултате које смо постигли у транспорту, енергетици, животној средини. Заједно са ЕУ радимо и на усклађивању свих стандарда, а суштина је да сви грађани имају корист од тога. Кампања „Окрени на зелено“, коју смо покренули, значајна је за све, то је питање економске и енергетске рационализације, јер нема разлога да као држава и као појединци будемо расипници. Суштина је да будемо енергетски безбедни, да трошимо мање енергије, чувамо животну средину, а то ће значити и ниже рачуне за грађане“, рекла је она.

Podrška lokalnim samoupravama za realizaciju zelenih projekata

 

Преузмите андроид апликацију.