Почетна > Србија
Србија

Подршка локалним самоуправама за реализацију зелених пројеката

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је у Смедереву финалне радове на реконструкцији котларнице у вртићу „Дизниленд“ у насељу Сењак, која ће уз подршку Министарства ускоро прећи на еколошки прихватљивији енергент.
<img src="plant.jpg" alt="heating plant">
Фото: Pixabay/WikimediaImages

,,Овај пројекат ће значајно унапредити квалитет ваздуха у овом делу Смедерева, јер ће се поред вртића, на даљинско грејање прикључити још 192 стана, три породичне куће и око 15 локала. Нови котлови ће обезбедити грејање на гас за простор од 15.200 квадратних метара. Радови ће ускоро бити завршени и прибављене све потребне сагласности, како би до краја године, или евентуално до Божића, котларница добила прикључак на гас и почела да ради у пуном капацитету“, рекла је Вујовић, која је обишла радове заједно са градоначелником Јованом Бечом.

Министарка је нагласила да је ово изузетно важан пројекат за Смедерево, посебно имајући у виду да се у овом граду у појединим данима бележи прекомерно загађење.

,,То је проблем са којим морамо упорно да се боримо, а подржаћемо сваку локалну самоуправу која има спремне пројекте и чије руководство показује одговоран однос према животној средини“, истакла је Вујовић.

Радимо важан посао за чистију будућност.

Министарка је додала да Министарство у Смедереву суфинансира и пројекат пошумљавања, као и пројекат заштите ерозивног земљишта код обалоутврде. Према њеним речима, важно је да све локалне самоуправе у Србији покажу иницијативу и саме покрећу зелене пројекте на својој територији.

,,Желим да похвалим Смедерево и за одличан трогодишњи план за уклањање депонија. За Министарство које водим такође је важно и што се вредно ради на пројектовању за изградњу трансфер станице. Кад се заврше пројекти, размотрићемо са локалном самоуправом која су то средства која можемо да издвојимо како бисмо заједно изградили трансфер станицу. На тај начин ћемо олакшати одлагање и транспорт отпада на регионални центар који ће бити изграђен у Панчеву. Важно је да се у свакој локалној самоуправи спроводе зелени пројекти и на томе ћемо инсистирати и у будућности“, рекла је Вујовић.

Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građana

 

Преузмите андроид апликацију.