Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уместо јутарње кафе, попијте каскару

Ово је напитак који је на пола пута од кафе до чаја

Увек се води полемика који је то напитак најбољи да буде први јутарњи. Док се већина људи одлучује за кафу, о чијим се здравственим бенефитима и даље воде полемике, већина никад није чула за каскару.

Фото: PrtSc/Instagram/twothousandwinds

Сама реч каскара на шпанском значи кора, а у питању је сушена кора плода кафе. Претежно се пије у земљама које узгајају кафу, између осталог у Боливији, Етиопији и Јемену.

Иако је сировина за каскару део бобице кафе, пиће укусом уопште не личи на кафу. Зрна кафе дозревају у меканим бобицама зелене боје, које уласком у фазу зрелости прво пожуте, а затим почињу да црвене. Сирова кафа у њеном омотачу назива се “кафина трешња”.

– Унутар бобице смештена су два зрна. Она су обавијена меканом слузавом пулпом из које узимају храну потребну за развој. Цео плод обавијен је спољашњом, чврстом кожном опном. Од спољне коже направљена је каскара – објаснио је Том Саxон, оснивач Batch Coffeea.

Иако се огуљена љуска често претвара у компост, многи фармери је такође сакупљају, суше на сунцу и пакују у каскару којој, према стручњаку за кафу Јену Стонеу, треба неколико месеци да сазри, а она је тамноцрвена кад је спремна.

Да ли је то кафа? Чај? Или нешто сасвим друго?

Каскара се налази негде на раскршћу између кафе и чаја. Она заправо потиче од биљке Coffea из породице броћева, а не чајевца, па се не може уврстити у категорију чаја. Не може се сматрати ни биљним чајем, јер је ближа воћу. Заправо, најближе би се могла окарактерисати као нека врста воћног чаја.

Фото: /PrtSc/Instagram/myalmacoffee
Каквог је укуса?

Каскара се често описује као пиће слатког, воћног укуса с нотама шипурка, хибискуса, трешње, манга. Има уравнотежен укус, али ипак нуди ноте оштре киселости – ипак долази из зрна кафе.

Колико кофеина садржи једна шољица каскаре?

Као што је доказано истраживањем које су спровели Square Mile Roasters, садржај кофеина у шољици каскаре отприлике је петина оног у обичној шољици кафе. Чак у најјаче справљеном напитку каскаре садржај кофеина није прешао 111,4 mg/l, у односу на широки распон кофеина у кафи који се може кретати, зависно од врсте кафе и начина припреме, у распону од 400 до 800 mg/l.

Здравствене предности каскаре

Каскара се може похвалити с пуно антиоксиданаса, углавном полифенола. Према научној студији објављеној у часопису ‘Oxidative Medicine and Cellular Longevity’ исхрана богата биљним полифенолима нуди заштиту против развоја карцинома, кардиоваскуларних болести, дијабетеса, остеопорозе и неуродегенеративних болести. Редовно пијење овог напитка може бити корисно, пише HuffPost.

А шта су пиле древне цивилизације можете прочитати овде.

 

Преузмите андроид апликацију.