Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зрно вредније од злата

Поред кафе, зрно у чијем производу ужива велики број људи, јесте какао. Зрно које су Астеци и Маје дубоко ценили.
Фото: Unsplash/Pablo Merchan

Иако је тачан назив за биљку од које се добија највољенији производ на планети, заправо какаовац, назив какао се одомаћио и постао је синоним за ужитак. Данас знамо да какао, уколико се користи у разумним количинама, има веома благотворно дејство на људски организам.

Међутим, изгледа да су, пре савременог човека, ову позитивну страну какаа познавале древне цивилизације Маја и Астека које су насељавале простор Мезоамерике. Отуда се и име овог зрна везује за реч cacahuatl из наватл језика старих Астека.

Фото: Градске инфо/М.М.
Народ Маја, чији потомци и данас насељавају полуострво Јукатан у Мексику, ову биљку су високо ценили, па се чак и читава трговина одвијала кроз размену за зрна какаа.

Та чудотворна зрна какаа су за ове народе имала изузетну вредност и јако су их ценили, толико да су владари Астека и Маја шпанским освајачима давали  злато не знајући његову вредност.

Како су целокупну трговину обављали кроз размену за зрна какаа, њихово платежно средство су била управо ови чудесни плодови. Занимљиво је рећи да се за шест зрна какаа, на тадашњим пијацама, могао купити један зец.

Фото: Градске инфо/М.М.

Колико је какао значајан за народе Мезоамерике, говори и то да су читави ритуали спровођењи у част овом плоду. Тако да ако изаберете Јукатан, као једну од дестинација коју ћете посетити, можете присуствовати управо оваквој једној церемонији.

Данас је веома тешко открити праву истину: да ли је број нула у мајанском систему бројања представљен шкољком или какаом, иако је већина данашњих потомака Маја сагласна да је реч о какау.

Фото: Градске инфо/М.М.
Када изговарамо реч „какао“, прва асоцијација већини људи је укусан напитак. Иако се код нас углавном пије заслађен, у Јужној и Средњој Америци се овај топао напитак испија из мале шоље у којој је мешавина незаслађеног какаа, зачињен чилијем.

Какао садржи више од 300 активних супстанци које повољно утичу на нервни систем човека, доприноси осећању радости и среће. Позитивно делује на очување здравља коже.

Сирови какао у зрну, праху или комадићима, по својим нутритивним својствима сматра се једном од најхрањивијих намирница на свету и спада у категорију суперхране.

Фото: Градске инфо/М.М.

Уколико желите да се почастите са топлим напитком древних цивилизација, дајемо вам рецепт за припрему какаа са чилијем:

За једну шољу топлог какаа потребно је:
– 200 ml воде
– 2 кашичице какаа
– Прстохват чилија.

Припрема:

Загрејте воду са чилијем. Пре него што вода прокључа, потребно је додати какао прах. Ако вам је овакав напитак сувише горак, можете га по жељи засладити, а такође и додати зачине попут цимета, кардамона или ваниле.

Мешати смесу на смањеној температури, све док се смеса добро не сједини и не створи пена на врху. Сипајте какао у шољу и уживајте у овом топлом напитку.

 

Преузмите андроид апликацију.