Pored kafe, zrno u čijem proizvodu uživa veliki broj ljudi, jeste kakao. Zrno koje su Asteci i Maje duboko cenili.
Iako je tačan naziv za biljku od koje se dobija najvoljeniji proizvod na planeti, zapravo kakaovac, naziv kakao se odomaćio i postao je sinonim za užitak. Danas znamo da kakao, ukoliko se koristi u razumnim količinama, ima veoma blagotvorno dejstvo na ljudski organizam.
Međutim, izgleda da su, pre savremenog čoveka, ovu pozitivnu stranu kakaa poznavale drevne civilizacije Maja i Asteka koje su naseljavale prostor Mezoamerike. Otuda se i ime ovog zrna vezuje za reč cacahuatl iz navatl jezika starih Asteka.
Narod Maja, čiji potomci i danas naseljavaju poluostrvo Jukatan u Meksiku, ovu biljku su visoko cenili, pa se čak i čitava trgovina odvijala kroz razmenu za zrna kakaa.
Ta čudotvorna zrna kakaa su za ove narode imala izuzetnu vrednost i jako su ih cenili, toliko da su vladari Asteka i Maja španskim osvajačima davali zlato ne znajući njegovu vrednost.
Kako su celokupnu trgovinu obavljali kroz razmenu za zrna kakaa, njihovo platežno sredstvo su bila upravo ovi čudesni plodovi. Zanimljivo je reći da se za šest zrna kakaa, na tadašnjim pijacama, mogao kupiti jedan zec.
Koliko je kakao značajan za narode Mezoamerike, govori i to da su čitavi rituali sprovođenji u čast ovom plodu. Tako da ako izaberete Jukatan, kao jednu od destinacija koju ćete posetiti, možete prisustvovati upravo ovakvoj jednoj ceremoniji.
Danas je veoma teško otkriti pravu istinu: da li je broj nula u majanskom sistemu brojanja predstavljen školjkom ili kakaom, iako je većina današnjih potomaka Maja saglasna da je reč o kakau.
Kada izgovaramo reč „kakao“, prva asocijacija većini ljudi je ukusan napitak. Iako se kod nas uglavnom pije zaslađen, u Južnoj i Srednjoj Americi se ovaj topao napitak ispija iz male šolje u kojoj je mešavina nezaslađenog kakaa, začinjen čilijem.
Kakao sadrži više od 300 aktivnih supstanci koje povoljno utiču na nervni sistem čoveka, doprinosi osećanju radosti i sreće. Pozitivno deluje na očuvanje zdravlja kože.
Sirovi kakao u zrnu, prahu ili komadićima, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svetu i spada u kategoriju superhrane.
Ukoliko želite da se počastite sa toplim napitkom drevnih civilizacija, dajemo vam recept za pripremu kakaa sa čilijem:
Za jednu šolju toplog kakaa potrebno je:
– 200 ml vode
– 2 kašičice kakaa
– Prstohvat čilija.
Priprema:
Zagrejte vodu sa čilijem. Pre nego što voda proključa, potrebno je dodati kakao prah. Ako vam je ovakav napitak suviše gorak, možete ga po želji zasladiti, a takođe i dodati začine poput cimeta, kardamona ili vanile.
Mešati smesu na smanjenoj temperaturi, sve dok se smesa dobro ne sjedini i ne stvori pena na vrhu. Sipajte kakao u šolju i uživajte u ovom toplom napitku.
Preuzmite androidaplikaciju.