Početna > Biznis
Biznis

U Sremu rekordno visoka cena prasića

Cena prasića u Sremu dostigla je 450 dinara po kilogramu što je najviša ikad zabeležena od kada Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) prati kretanja ponude i tražnje na domaćim stočnim pijacama, objavljeno je na njihovom sajtu.
Foto: Unsplash/Stefani-Pepken

„U klanicama na području sremskog regiona ovo je bila dominantna otkupna cena prasića težine od 16 do 25 kilograma“ piše u poslednjem izveštaju Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Istovremeno, poskupljuje i junad na domaćem tržištu, dok iz Evropske unije stiže upozorenje da je u mnogim zemljama sve skuplje i tradicionalno jeftinije pileće meso. U proteklih godinu dana cena piletine na nivou zemalja EU viša je u proseku za 31 odsto. Mediji prenose da odgajivači živine godinama nisu menjali cene upozoravajući na nelojalnu konkurenciju i niske, dampinške cene uvoznog mesa u trgovinskim lancima. Ali od početka ukrajinske krize i problema s ptičjim gripom ni na evropskom tržištu nema više jeftine piletine i ćuretine.

Dvogodišnja kriza na tržištu hrane uzima danak i u stočarstvu, mada analitičari prave efekte očekuju tek s jeseni.

„Ovakvo stanje na tržištu bilo je očekivano. U jednom trenutku bile su aktuelne cene brašna, ulja, šećera, a mislim da će stočarstvo i proizvodi animalnog porekla tek doći na red“ kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Naglasio je da je rekordna cena prasića u sremskom okrugu direktna posledica nestašice u Evropi i Srbiji.

Zbog poskupljenja inputa farmeri razmišljaju da li uopšte da ulaze u tov što, kako smatra, može izazvati velike poremećaje. On apeluje da je potrebno maksimalno očuvati ovaj sektor, u smislu podrške i razumevanja potrebe uzgajivača.

EU razmatra odlaganje naftnog embarga Moskvi

Preuzmite android aplikaciju.