Почетна > Бизнис
Бизнис

У Срему рекордно висока цена прасића

Цена прасића у Срему достигла је 450 динара по килограму што је највиша икад забележена од када Систем тржишних информација пољопривреде Србије (СТИПС) прати кретања понуде и тражње на домаћим сточним пијацама, објављено је на њиховом сајту.
Фото: Unsplash/Stefani-Pepken

„У кланицама на подручју сремског региона ово је била доминантна откупна цена прасића тежине од 16 до 25 килограма“ пише у последњем извештају Института за примену науке у пољопривреди.

Истовремено, поскупљује и јунад на домаћем тржишту, док из Европске уније стиже упозорење да је у многим земљама све скупље и традиционално јефтиније пилеће месо. У протеклих годину дана цена пилетине на нивоу земаља ЕУ виша је у просеку за 31 одсто. Медији преносе да одгајивачи живине годинама нису мењали цене упозоравајући на нелојалну конкуренцију и ниске, дампиншке цене увозног меса у трговинским ланцима. Али од почетка украјинске кризе и проблема с птичјим грипом ни на европском тржишту нема више јефтине пилетине и ћуретине.

Двогодишња криза на тржишту хране узима данак и у сточарству, мада аналитичари праве ефекте очекују тек с јесени.

„Овакво стање на тржишту било је очекивано. У једном тренутку биле су актуелне цене брашна, уља, шећера, а мислим да ће сточарство и производи анималног порекла тек доћи на ред“ каже Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије.

Нагласио је да је рекордна цена прасића у сремском округу директна последица несташице у Европи и Србији.

Због поскупљења инпута фармери размишљају да ли уопште да улазе у тов што, како сматра, може изазвати велике поремећаје. Он апелује да је потребно максимално очувати овај сектор, у смислу подршке и разумевања потребе узгајивача.

EU razmatra odlaganje naftnog embarga Moskvi

Преузмите андроид апликацију.