Почетна > Бизнис
Бизнис

Турска продала обвезнице номиноване у доларима по камати од 10%

Турска је прикупила 1,5 милијарди долара на међународном тржишту дуга, продајом петогодишњих обвезница деноминованих у доларима по каматној стопи од 10 одсто.
Фото: Pexels/John Guccione

С најновијом емисијом обвезница, чији је рок доспећа 2028, и за коју је интересовање инвеститора износило око 5,0 милијарди долара, Анкара је до сада укупно прикупила на међународним тржиштима капитала 9,0 милијарди долара у односу на циљаних 11 милијарди долара за 2022. годину, преноси Ројтерс.

Страни инвеститори су смањили изложеност према Турској последњих година јер је неортодоксна монетарна политика снижавања референтне каматне стопе централне банке, упркос растућој инфлацији и паду лире, узнемирила тржишта.

Према саопштењу турског Министарства финансија, једна трећина нових обвезница продата је америчким инвеститорима, 27 одсто инвеститорима из Турске, а нешто више од 22 и 10 одсто продато је инвеститорима у Великој Британији и другде у Европи, респективно.

„Највећи изазов Турске је то што им следеће године предстоји значајан износ отплате дуга“, изјавио је Кан Назли из компаније за управљање имовине „Нојбергер Берман“, додајући да се ради о износима од 18,8 милијарди долара и 3,8 милијарди евра на име девизних кредита и обвезница, укључујући и дужничке хартије у страној валути продате на домаћем тржишту.

Meta otpušta više od 11.000 zaposlenih

 

Преузмите андроид апликацију.