Почетна > Бизнис
Бизнис

Мета отпушта више од 11.000 запослених

Компанија Мета Платформс саопштила је данас да ће отпустити 13 посто радне снаге, или више од 11.000 запослених, што је једно од најмасовнијих отпуштања ове године, будући да се матично предузеће Фејсбука бори с растућим трошковима и слабљењем тржишта оглашавања.
Фото: Танјуг/AP/Richard Drew

Смањење радне снаге, прво у 18-годишњој историји Мете, следи тренд масовног дељења отказа у другим великим технолошким компанијама, међу којима су и Твитер у власништву Илона Маска, и Макрософт копрорација, извештава Ројтерс.

Пандемијом изазван снажан процват технолошких компанија и скок њихове тржишне вредности преокренуо се ове године у оштар суноврат услед високе инфлације која достиже вишедеценијски рекорд и убрзаног повећања каматних стопа.

„Не само да се онлајн трговина вратила ранијим трендовима, већ су макроекономски пад, све већа конкуренција и губитак реклама довели до тога да наши приходи буду много мањи него што сам очекивао. Погрешио сам и преузимам одговорност за то“, написао је главни извршни директор Мете, Марк Закерберг, у поруци запосленима.

Мета, чије су акције ове године изгубиле више од две трећине вредности, јутрос су пре званичног отварања Вол Стрита ојачале за скоро 3,0 процента, наводи Ројтерс.

Компанија такође планира да смањи дискреционо право менаџмента у погледу трошкова и да продужи одлуку о замрзавању запошљавања до првог квартала 2023. Мета, међутим, није обелоданила колику уштеду трошкова очекује од ових потеза.

Радницима који добију отказе Мета ће исплатити отпремнину у висини 16-недељне основне плате плус две додатне недеље за сваку годину радног стажа, као и преостали плаћени одмор, саопштила је компанија.

Погођени запослени ће такође добити акције које су биле предвиђене за 15. новембар и здравствену заштиту у периоду од шест месеци, додаје се у саопштењу.

Закерберг је један од неколико водећих америчких директора који су упозорили ове године на долазак рецесије.

Део Метиних проблема је, међутим, компанија сама себи створила. Скупа улагања у метаверз, шерован виртуелни свет, довела су до тога да компанија укалкулише чак 100 милијарди долара трошкова за 2023. То је изазвало скептицизам код инвеститора који губе стрпљење са улагањима за које и сам Закерберг очекује да ће се исплатити тек за 10 година.

Компанија се такође суочила с оштром конкуренцијом ТикТока и Епловим променама правила о приватности, пошто се нашла на нишану регулатора широм света.

Мета је на крају септембра имала 87.314 запослених.

Britanski kralj Čarls Treći gađan jajima, uhapšena jedna osoba (VIDEO/FOTO)

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке