Početna > Putovanja
Putovanja Svet

“Tri doline”: Igralište za avanture na snegu

Za nekog je zimski san sinomim za toplu sobu i vunene čarape, a za nekog – odlazak u francuske Alpe i u čuvene “Tri doline” (“Les Trois Vallees”) – najveće “igralište” za skijaše na celoj planeti. “Tri doline” su baš to – tri doline, koje se sastoje od osam odvojenih skijališta sa preko 600 kilometara međusobno povezanih 337 skijaških staza.
Foto: shutterstock/Gorloff KV

Najbolji alpski sneg ovde je zagarantovan, sezona traje od novembra do početka maja, a što se ostalih sadržaja tiče kompleks “Tri doline” nude za svačiji ukus ponešto, uključujući bogat noćni život, zanimljivu arhitekturu, živopisna seoca i ukusnu hranu.

Jedan od najpopularnijih (i najjeftinijih) rizorta je Val Torens, u dolini Belvil, posebno među mladima koji nakon celodnevnih vožnji uveče i dalje imaju energije za žurke.

Iako je dolina Belvil manje živopisna od preostale dve, uslovi za skijanje ovde su najbolji. Val Torens je i najviši ski centar Evrope, smešten na 2300 metara nadmorske visine. Samo ovde se može skijati na visini od 3.562 metra, pa čak i noću, jer je obližnji glečer Peklet osvetljen.

Dolina raspolaže sa čak osam “crnih staza”, za neustrašive, koje se protežu od 3.230 do 1.300 metara nadmorske visine. Među njima se ističe Kol de Lodzin, duga 12 kilometara, i najteža Kombe de Karon, dužine šest kilometra. Do najvišeg vrha, Karon, vodi gondola koja prima 150 skijaša.

Osim za skijanje Val Torens je savršena lokacija i za sport u kom smo se svi nekada oprobali – sankanje!

Ono ovde dobija sasvim novu dimenziju, posebno za nas ravničare, budući da sankaška staza startuje na vrhu Peklat, na 3000 metara visine, i duga je čitavih šest kilometara. Iako su sankališta zaštićene zone otvorene za sve generacije, adrenalin je ipak zagarantovan.

Foto: Pixabay/Nadinedoerle
Najstariji od rizorta u “Tri doline” otvoren je još pre Drugog svetskog rata. Originalno su doline bile  Saint-Bon, Allues i Belleville, međutim, u međuvremenu je dodata i četvrta – Maurienne valley.

Ipak, naziv “Tri doline” ostaje do danas u upotrebi. Danas se ovde može pronaći sve što vam može zatrebati nakon uzbudljivog ali napornog provoda na stazama – od sauna i turskih kupatila, preko bazena, bjuti salona, sadržavaja za decu, teretana i klizališta.

Osim što postoje ekonomičnije opcije za koje upućeni kažu da su u rangu cena na Kopaoniku, tu su naravno i luksuzni sadržaji, naročito u rizortu Courchevel.

Foto: Shutterstock/Nikolpetr

Ovde ćemo naći čak jedanaest hotela sa pet zvezdica, dve palate (sa šest zvezdica!) sedam restorana sa zvezdom Mišelin, ali i butike kao što su Kartije, Šanel, Dior, između ostalih.

Lepota “Tri doline” je (između ostalog) za nude nešto za svačiji džep, mogućnosti i ukus. Tako se na samo nekoliko kilometara od preskupih restorana može ukusno i jeftino ručati u restoranima za prosečne ljude, ili pak pripremiti hrana iz supermarketa u privatnom smeštaju.

Budući da se radi o Francuskoj i obroci u najobičnijem restoranu imaju gurmanska obeležja, posebno ako se zaliju francuskim vinom.

Osim po samom skijanju “Tri doline” poznate su i po mnoštvu dnevnih manifestacija. Od sajmova na kojima se može testirati oprema raznih proizvođača, do praćenja takmičenja na snegu u raznim disciplinama, koje prate brojni koncerti i žurke, a neretko su organizovane i degustacije vina.

Autor teksta: N. K.

Tuluz: “Život u ružičastom”

Preuzmite android aplikaciju.