Почетна > Путовања
Путовања Свет

“Три долине”: Игралиште за авантуре на снегу

За неког је зимски сан синомим за топлу собу и вунене чарапе, а за неког – одлазак у француске Алпе и у чувене “Три долине” (“Les Trois Vallees”) – највеће “игралиште” за скијаше на целој планети. “Три долине” су баш то – три долине, које се састоје од осам одвојених скијалишта са преко 600 километара међусобно повезаних 337 скијашких стаза.
Фото: shutterstock/Gorloff KV

Најбољи алпски снег овде је загарантован, сезона траје од новембра до почетка маја, а што се осталих садржаја тиче комплекс “Три долине” нуде за свачији укус понешто, укључујући богат ноћни живот, занимљиву архитектуру, живописна сеоца и укусну храну.

Један од најпопуларнијих (и најјефтинијих) ризорта је Вал Торенс, у долини Белвил, посебно међу младима који након целодневних вожњи увече и даље имају енергије за журке.

Иако је долина Белвил мање живописна од преостале две, услови за скијање овде су најбољи. Вал Торенс је и највиши ски центар Европе, смештен на 2300 метара надморске висине. Само овде се може скијати на висини од 3.562 метра, па чак и ноћу, јер је оближњи глечер Пеклет осветљен.

Долина располаже са чак осам “црних стаза”, за неустрашиве, које се протежу од 3.230 до 1.300 метара надморске висине. Међу њима се истиче Кол де Лодзин, дуга 12 километара, и најтежа Комбе де Карон, дужине шест километра. До највишег врха, Карон, води гондола која прима 150 скијаша.

Осим за скијање Вал Торенс је савршена локација и за спорт у ком смо се сви некада опробали – санкање!

Оно овде добија сасвим нову димензију, посебно за нас равничаре, будући да санкашка стаза стартује на врху Пеклат, на 3000 метара висине, и дуга је читавих шест километара. Иако су санкалишта заштићене зоне отворене за све генерације, адреналин је ипак загарантован.

Фото: Pixabay/Nadinedoerle
Најстарији од ризорта у “Три долине” отворен је још пре Другог светског рата. Оригинално су долине биле  Saint-Bon, Allues и Belleville, међутим, у међувремену је додата и четврта – Maurienne valley.

Ипак, назив “Три долине” остаје до данас у употреби. Данас се овде може пронаћи све што вам може затребати након узбудљивог али напорног провода на стазама – од сауна и турских купатила, преко базена, бјути салона, садржаваја за децу, теретана и клизалишта.

Осим што постоје економичније опције за које упућени кажу да су у рангу цена на Копаонику, ту су наравно и луксузни садржаји, нарочито у ризорту Courchevel.

Фото: Shutterstock/Nikolpetr

Овде ћемо наћи чак једанаест хотела са пет звездица, две палате (са шест звездица!) седам ресторана са звездом Мишелин, али и бутике као што су Картије, Шанел, Диор, између осталих.

Лепота “Три долине” је (између осталог) за нуде нешто за свачији џеп, могућности и укус. Тако се на само неколико километара од прескупих ресторана може укусно и јефтино ручати у ресторанима за просечне људе, или пак припремити храна из супермаркета у приватном смештају.

Будући да се ради о Француској и оброци у најобичнијем ресторану имају гурманска обележја, посебно ако се залију француским вином.

Осим по самом скијању “Три долине” познате су и по мноштву дневних манифестација. Од сајмова на којима се може тестирати опрема разних произвођача, до праћења такмичења на снегу у разним дисциплинама, које прате бројни концерти и журке, а неретко су организоване и дегустације вина.

Аутор текста: Н. К.

Tuluz: “Život u ružičastom”

Преузмите андроид апликацију.