Почетна > Путовања
Путовања Свет

Тулуз: “Живот у ружичастом”

У дугом низу очаравајућих франсуских градова Тулуз се истиче својим пинк крововима и фасадама, зеленим парковима у којима локалци радо проводе лења поподнева и веселом атмосфером динамичног студентског града.
Фото: Shutterstock/saiko3p

Некада престоница визигостског краљевства, данас је главни је град региона Окситанија на југу земље и представља дом за близу пола милиона становника што га чини четвртим највећим градом Француске.

Тулуз је и незванична престоница евопске авио-индустрије будући да се овде налази седиште Ербаса и монтажне линије за разне моделе авиона.

Обилазак града најбоље је почети у његовом срцу, на пијаци ужурбане атмосфере “Виктор Иго” која нуди све – од свежег воћа и поврћа до свих врста гурманске хране.
Фото: Shutterstock/MIPImages

Ова легендарна тржница налази се тик уз главни градски трг – Капитол, место за испијање кафе али и дивљење архитектури где се лако може провести читав дан – у разгледању како историјских знаменитости тако и примамљивих излога.

Препоручује се и посета Градској кући, која је велелепни пример неокласичне архитектуре. За љубитеље књиге одмах иза угла скрива се посластица у виду независне књижаре “Ombre Blanches”. Следећа тачка вредна паузе је базилика Saint-Sernin, импресивна изнутра и споља.

Ако будете имали среће, можда ћете налетети на пробу оргуља и чути, на пример, Пахелбелов “Канон”.

Базилика је део UNESCO светске баштине ходочасничког пута Светог Јакова, те је и сама представљала важну тачку на ходочашћу.

Изграђена пре десет векова, данас је једна од две највеће романичке цркве у Европи, са више од две стотине реликвија. У граду има и велелепних примера готичке и ренесансне архитектуре.

За сасвим другачији доживаљај града, а на само пар километара јужно, налази се кварт Bouquières. Ово је један од најфасцинантнијих делова Тулуза, својеврсни лавиринт ситних улица с љупким прастарим кућама међу којима се истиче ренесансни камени хотел d’Ulmo.

Град је познат по својим лепим парковима, међу којима је и сасвим другачија, малена и беспрекорно одржавана јапанска башта.

Фото: Pixabay/Anwic

Званично је класификована као “изузетна башта Француске” и добитница је истоимене награде 1993. године. Иако је врло мала (смештена је у оквиру већег градског парка) итекако је вредна посете, а улаз у њу је бесплатан.

Овде локалци али и понеки туриста дођу да се одморе, медитирају, прошетају али и да уче о јапанској култури, будући да се у павиљону налазе интересантне информације о јапанским правилима која су поштована када је башта дизајнирана. Ова башта заправо представља реплику баште у Кјоту у Јапану.

Још једна јака страна града је локална кухиња која се може похвалити са преко 120 аутентичних специјалитета. Најпознатије јело је касулет, гулаш од пасуља са разним врстама меса који се кува у земљаној посуди, али лаку му парира било које друго јело од гуске или патке спремљено према домаћим рецептима.

Фото: Shutterstock/FredP
Тулуз је стратешки позициран на пола пута између Пиринеја и Средоземља те нуди богату лепезу потенцијалних излета.

Сам град је примамвљив за вожњу бициклом, дуж сеновитих бициклистичких стаза које се пружају уз реку Гарону и канал Миди који повезује реку са морем и један је од три градска локалитета UNESCO светске баштине.

Постоји систем градских двоточкаша које је лако и јефтино изнајмити, док станица има на сваком кораку. За авантуристе, постоје и опције за вишедневне излете бициклом, уза канал Миди, све до градова Каркасоне, Сет, те даље до Бордоа.

Аутор текста: Н. К.

Aragon: Malo poznati dragulj Španije

Преузмите андроид апликацију.