Neki stručnjaci bukvalno obožavaju kokosovo ulje zbog prednosti koje donosi telu kada se koristi kao hrana ili nanese na kožu. Drugi ga vide kao „opasan otrov“ koji povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, izaziva stvaranje „lošeg holesterola“ i alergijske reakcije.
Visokokvalitetno ulje se može prepoznati po boji: trebalo bi da bude belo, bez žutosti. Takođe znak kvaliteta je i reakcija na toplotu – kvalitetan proizvod se brzo stvrdne čak i na sobnoj temperaturi, jer je bogat zasićenim mastima.
Opšte je prihvaćeno da se najbolje i najzdravije kokosovo ulje proizvodi u svojoj domovini: u Šri Lanki, Indiji, Tajlandu i Indoneziji. Tradicionalno, farmeri su pravili ulje sušenjem belih kokosovih pahuljica kako bi se oslobodili viška vlage. Nakon toga, prirodne sirovine su zagrejane na ploči za pečenje i prebačene u specijalnu presu, koja je istisnula kapljice biljne masti.
Prednosti kokosovog ulja
Zbog bogatstva korisnih supstanci, kokosovo ulje se preporučuje za lečenje ispucalih vrhova i lomljivih lokna, suve ili upaljene kože, posebno za lice i vrat. Takođe pomaže u borbi protiv bora na koži lica i ima antibakterijski efekat.
Koristi se za poboljšanje varenja i funkcije mozga. Takođe je neophodan u borbi protiv karijesa i plaka, a takođe pomaže u suočavanju sa viškom kilograma, pozitivno utiče na metabolizam.
Za kosu
Kokosovo ulje je dobar lek za ispucale vrhove i lomljivu kosu, ali je najbolje da ga ne nanosite na lokne oštećene farbanjem ili trajnim farbanjem. U ovom slučaju, hemijski osušena kosa je obavijena uljnim filmom, koji ometa vlagu. Ostavlja se na kosi par sati ili čak celu noć. Maska se takođe utrlja u kožu glave, ali se to preporučuje ne više od četiri puta mesečno.
Da biste smanjili gubitak kose, napravite piling od ulja i soli, koji se mora utrljati u kožu glave 2-5 minuta pre pranja. Ovo treba da se radi ne više od dva puta nedeljno i ne duže od mesec dana. Međutim, ovaj metod nije pogodan za sve. Kokosovo ulje se može naneti na kosu nakon pranja šamponom da bi nahranio kovrče i dao im sjaj. Bolje je izbegavati korenje kako kosa ne bi izgledala masno.
Za kožu
Kokosovo ulje tonira i omekšava kožu. Film koji se formira na koži štiti od negativnih uticaja sunca, pa se ulje može koristiti kao krema za sunčanje – pomaže da se dobije ujednačen i lep ten. Takođe se koristi za negu upaljene kože, uključujući i nakon epilacije, jer ima antimikrobna i umirujuća svojstva. Za hidrataciju suve kože najbolje je nanositi nakon kupanja ili tuširanja. Nanesite kašiku na vlažnu kožu masirajućim pokretima, a zatim je obrišite peškirom. Takođe možete dodati ulje direktno u vodu dok se kupate.
Kokosovo ulje se takođe može koristiti kao piling za telo dodavanjem soli ili smeđeg šećera. Nanosi se kako na celu kožu, tako i na posebno otvrdnuta područja, na primer, na laktovima ili tabanima.
Za lice
Hladno ceđeno ulje pomaže u borbi protiv bora, daje elastičnost koži lica. Isušuje, ali ne dehidrira, reguliše rad lojnih žlezda i pomaže u nezi masne kože lica i glave. Kap ulja može se utrljati rukama i, bez trljanja, naneti na lice.
Posle nekoliko minuta, vredi navlažiti lice, ukloniti preostalo ulje salvetom ili toplim, vlažnim peškirom. Od ulja se prave i maske koje se nanose na čistu kožu lica 10-15 minuta, a zatim isperu micelarnim gelom. Ali to radite ne više od 2-3 puta nedeljno. Takođe, gusta ulja se preporučuju za skidanje šminke i umesto kreme za brijanje, što je posebno pogodno za osetljivu kožu.
Za gubitak težine
Nerafinisano kokosovo ulje je efikasna pomoć pri mršavljenju. Ako količina kalorija koja ulazi u telo ne prelazi dnevnu potrebu, onda to doprinosi intenzivnom gubitku težine.
Sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam. Dakle, sadrži puno masti koje poboljšavaju funkcionisanje štitne žlezde i endokrinog sistema, od kojih zavisi metabolizam i vitka figura. Takođe smanjuje stres na pankreasu. Za negu figure preporučuje se upotreba jedne kašičice kokosovog ulja na prazan stomak.
Šteta kokosovog ulja
Uprkos svim ovim pozitivnim aspektima kokosovog ulja, brojni istraživači imaju suprotnu tačku gledišta, smatrajući proizvod štetnim. Neki čak povlače analogije sa opasnim „otrovom“ koji može izazvati ozbiljne bolesti ili pogoršati tok postojećih tegoba.
Naučnici tvrde da više od 80% sastava kokosovog ulja čine zasićene masti, što je dvostruko više nego u masti. Zasićene masne kiseline su važne za funkcionisanje organizma, ali njihov višak dovodi do rasta štetnih lipoproteina male gustine u krvi.
Poznati su kao „loš holesterol“, koji se taloži u telu na zidovima krvnih sudova, povećavajući rizik od ateroskleroze, infarkta miokarda, moždanog udara i začepljenja perifernih arterija.
Zbog visokog sadržaja lipoproteina male gustine, kokosovo ulje može biti štetno za srce. Naučnici su sproveli studiju o uticaju proizvoda na lipide u krvi i faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, u kojoj su uporedili kokosovo ulje sa drugim vrstama ulja.
Istraživači su otkrili da upotreba takvog ulja u hrani dovodi do povećanja nivoa „lošeg“ i ukupnog holesterola u krvi. Oba indikatora su dobro proučeni faktori rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Takve podatke je, posebno, potvrdilo Američko udruženje za srce.
Tačnije, kokosovo ulje povećava nivo lošeg holesterola za 10,47 mg/dl. Ovo je znatno više od rezultata koje pokazuju maslinovo, sojino i ulje uljane repice. Prema statistikama, 3-4 kašike kokosovog ulja dnevno povećavaju nivo LDL u krvnom serumu za 9%.
Preuzmite android aplikaciju.