Početna > Život i stil
Život i stil

Stalno ste umorni? Možda jedete hranu koja vam ne odgovara

Alergije i netolerancija na određene namirnice su sve učestalije.

Iako neki smatraju da osetljivost na određenu hranu, su pretežno posledica razmišljanja, te da ona nije stvarna, već da dolazi iz glave. Međutim, većina stručnjaka se slaže oko toga da je sve više osoba koje se žale na alergije ili osetljivost na određenu hranu.

Često se dešava da osoba ni sama ne zna šta joj fali, jednostavno se ne oseća dobro. A neće odmah posumljati na to da konzumira hranu koja joj ne prija.

Kako možete posumljati da se radi o osetljivosti na određenu hranu?
Foto: Pexels/Valeria Ushakova
Stalno se osećate umorno

Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa se lako otkrivaju testiranjem, dok za preosetljivosti nije baš lako.

Kada simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok.

Kako biste utvrdili osetljivost na određenu hranu, iz ishrane izbacite namirnice na koju sumnjate da vam smeta, na minimum mesec dana. Ako se nakon toga osećate dobro i nestanu simptomi, znajte da ste intolerantni na tu namirnicu i trudite se da je ne konzumirate.

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije

Koliko su te alergije zaista učestale nije poznato, jer se zbog testova, koji su polovični, teže dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum – benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Možda je čudno, ali češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta, kažu stručnjaci.

Foto: Pexels/Natalya Vaitkevich

Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Preporuka je da se izbace sve namirnice pripremljene sa jajima.

Alergija na orašaste plodove jedna je od osam najčešćih alergija na hranu, koja pogađa približno 0,5 do 1% populacije. Alergija na jedan orašasti plod ne znači da ste alergični i na druge orašaste plodove.

Takođe, ribe, rakovi i školjke znaju biti jaki alergeni sa veoma snažnim reakcijama.

Što se mesa tiče, alergija se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje često lečene penicilinima i drugim lekovima. Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se ljudima sklonim alergijama preporučuje meso divljih životinja.

Osetljivost na mlečne proizvode je takođe česta, a mleko je svakako prvo na listi. Česta je pojava osetljivosti na laktozu, zbog nedostatka enzima koji su odgovorni za uspešno varenje ovog proteina.

Škampe mnogi obožavaju, ali ne znaju kako da ih pripreme i očiste

Preuzmite android aplikaciju.