Алергије и нетолеранција на одређене намирнице су све учесталије.
Иако неки сматрају да осетљивост на одређену храну, су претежно последица размишљања, те да она није стварна, већ да долази из главе. Међутим, већина стручњака се слаже око тога да је све више особа које се жале на алергије или осетљивост на одређену храну.
Често се дешава да особа ни сама не зна шта јој фали, једноставно се не осећа добро. А неће одмах посумљати на то да конзумира храну која јој не прија.
Како можете посумљати да се ради о осетљивости на одређену храну?
Стално се осећате уморно
Алергије укључују реакцију имуног система, па се лако откривају тестирањем, док за преосетљивости није баш лако.
Када симптоми преосетљивости на храну укључују појачан умор, надутост, промене расположења и мигрену, тешко је открити њихов узрок.
Како бисте утврдили осетљивост на одређену храну, из исхране избаците намирнице на коју сумњате да вам смета, на минимум месец дана. Ако се након тога осећате добро и нестану симптоми, знајте да сте интолерантни на ту намирницу и трудите се да је не конзумирате.
Конзерванси, боје и додаци храни могу да изазову алергије
Колико су те алергије заиста учестале није познато, јер се због тестова, који су половични, теже доказују. Реакције најчешће изазивају конзерванс натријум – бензоат, жута боја таразин и заслађивач аспартам.
Можда је чудно, али чешћа је алергија на беланце, него на жуманце јајета, кажу стручњаци.
Алергични на јаја често имају позитивне кожне алергијске тестове и на пилетину. Препорука је да се избаце све намирнице припремљене са јајима.
Алергија на орашасте плодове једна је од осам најчешћих алергија на храну, која погађа приближно 0,5 до 1% популације. Алергија на један орашасти плод не значи да сте алергични и на друге орашасте плодове.
Такође, рибе, ракови и шкољке знају бити јаки алергени са веома снажним реакцијама.
Што се меса тиче, алергија се најчешће јавља на пилетину и телетину, јер су те животиње често лечене пеницилинима и другим лековима. Ту се ради о алергији на лекове, а не на протеине из меса. Због тога се људима склоним алергијама препоручује месо дивљих животиња.
Осетљивост на млечне производе је такође честа, а млеко је свакако прво на листи. Честа је појава осетљивости на лактозу, због недостатка ензима који су одговорни за успешно варење овог протеина.
Škampe mnogi obožavaju, ali ne znaju kako da ih pripreme i očiste
Преузмите андроид апликацију.