U mladosti koštana masa jača i raste, ali se to menja sa godinama i gustina kostiju nestaje brže nego što se obnavlja.
Zbog toga rizikujemo krhke kosti u starosti, ali starost nije jedini faktor rizika. Pol rase, porodična istorija i visina takođe igraju ulogu.
Dobra vest je da se propadanje kostiju može donekle delimično sprečiti, a to prvenstveno možete učiniti pravilnom ishranom.
Evo šta treba da pijemo da bi naše kosti bile zdrave i jake.
Mleko obogaćeno vitaminima
Mleko je odličan izbor za zdravlje kostiju. Mleko sa dodatkom vitamina i minerala sadrži vitamin D, kalcijum i proteine neophodne za zdravlje kostiju. Reč je o mleku obogaćenom vitaminima i mineralima koji se inače prirodno ne mogu naći u mleku, a podjednako će biti korisni sojino mleko, ovseno mleko, pirinčano mleko, kokosovo mleko i bademovo mleko.
Dodajte mlečne proizvode u smutije
Ako ne volite da pijete mleko, dodavanje mleka ili jogurta u svoj smoothie imaće isti efekat. Mlečni proteini su neophodni za zdravlje kostiju.
Jedite zeleno lisnato povrće
Ako apsolutno ne možete da se naterate da pijete mleko ili njegove alternative, kalcijum možete dobiti i konzumiranjem zelenog lisnatog povrća. Tu se ističe spanać, koji se može dodati i u smutije, kao i, na primer, kelj.
Sok od šljiva i drugo voće
Voće balansira probavni sistem i održava nivoe kalcijuma. Voće koje je posebno korisno za zdravlje kostiju su šljive. Prema istraživanjima, šest do 12 šljiva dnevno smanjuje upalne procese i doprinosi zdravlju kostiju. Sok od pomorandže je takođe dobar izvor kalcijuma, uz koji ćete dobiti i dovoljno vitamina C.
Ananas ima najmoćniji enzim koji pomaže kod krvnih ugrušaka, ali izaziva neželjene posledice
Preuzmite android aplikaciju.