Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта треба да пијемо да би наше кости биле јаке?

У младости коштана маса јача и расте, али се то мења са годинама и густина костију нестаје брже него што се обнавља.
Фото: Pixabay/Taokinesis

Због тога ризикујемо крхке кости у старости, али старост није једини фактор ризика. Пол расе, породична историја и висина такође играју улогу.

Добра вест је да се пропадање костију може донекле делимично спречити, а то првенствено можете учинити правилном исхраном.

Eво шта треба да пијемо да би наше кости биле здраве и јаке.
Млеко обогаћено витаминима 

Млеко је одличан избор за здравље костију. Млеко са додатком витамина и минерала садржи витамин Д, калцијум и протеине неопходне за здравље костију. Реч је о млеку обогаћеном витаминима и минералима који се иначе природно не могу наћи у млеку, а подједнако ће бити корисни сојино млеко, овсено млеко, пиринчано млеко, кокосово млеко и бадемово млеко.

Додајте млечне производе у смутије

Ако не волите да пијете млеко, додавање млека или јогурта у свој смоотхие имаће исти ефекат. Млечни протеини су неопходни за здравље костију.

Једите зелено лиснато поврће

Ако апсолутно не можете да се натерате да пијете млеко или његове алтернативе, калцијум можете добити и конзумирањем зеленог лиснатог поврћа. Ту се истиче спанаћ, који се може додати и у смутије, као и, на пример, кељ.

Сок од шљива и друго воће

Воће балансира пробавни систем и одржава нивое калцијума. Воће које је посебно корисно за здравље костију су шљиве. Према истраживањима, шест до 12 шљива дневно смањује упалне процесе и доприноси здрављу костију. Сок од поморанџе је такође добар извор калцијума, уз који ћете добити и довољно витамина Ц.

Ananas ima najmoćniji enzim koji pomaže kod krvnih ugrušaka, ali izaziva neželjene posledice

 

Преузмите андроид апликацију.