Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава у нашем организму када једемо грожђе?

Конзумирање грожђа може побољшати здравље јер садржи велику количину разних хранљивих материја. Међутим, умерена конзумација је важна због високог садржаја шећера.
Фото: Pixabay/NickyPe
Побољшава памћење

Антиоксиданси у грожђу помажу у смањењу оксидативног стреса у мозгу. Побољшавају когнитивне функције и штите од губитка памћења током старења. Грожђе такође побољшава проток крви у мозгу, што побољшава концентрацију.

Спречава упале

Хронична упала је повезана са раком, срчаним обољењима, астмом, дијабетесом и артритисом, између осталог. Антиоксиданси као што су витамини Ц и К, полифеноли, катехини и антоцијанини смањују упалу, кажу стручњаци. Црвено грожђе је богато ресвератролом, који штити крвне судове и штити од оксидативног стреса и упале.

Побољшава крвни притисак

Конзумирање грожђа може помоћи у одржавању нормалног крвног притиска јер ово воће има висок садржај калијума који помаже у снижавању крвног притиска.

Бољи сан

Грожђе садржи малу количину мелатонина, хормона који регулише сан, па може побољшати квалитет сна. Поједите мало грожђа сат или два пре спавања.

Јача имунитет

Витамин Ц, бета каротен и кверцетин чине грожђе одличним воћем за јачање имунитета. Како стручњаци наглашавају, што је имунитет јачи, то је тело спремније за борбу против болести.

Ručak pun proteina koji se pravi za manje od 10 minuta

Преузмите андроид апликацију.