Konzumiranje grožđa može poboljšati zdravlje jer sadrži veliku količinu raznih hranljivih materija. Međutim, umerena konzumacija je važna zbog visokog sadržaja šećera.
Poboljšava pamćenje
Antioksidansi u grožđu pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu. Poboljšavaju kognitivne funkcije i štite od gubitka pamćenja tokom starenja. Grožđe takođe poboljšava protok krvi u mozgu, što poboljšava koncentraciju.
Sprečava upale
Hronična upala je povezana sa rakom, srčanim oboljenjima, astmom, dijabetesom i artritisom, između ostalog. Antioksidansi kao što su vitamini C i K, polifenoli, katehini i antocijanini smanjuju upalu, kažu stručnjaci. Crveno grožđe je bogato resveratrolom, koji štiti krvne sudove i štiti od oksidativnog stresa i upale.
Poboljšava krvni pritisak
Konzumiranje grožđa može pomoći u održavanju normalnog krvnog pritiska jer ovo voće ima visok sadržaj kalijuma koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Bolji san
Grožđe sadrži malu količinu melatonina, hormona koji reguliše san, pa može poboljšati kvalitet sna. Pojedite malo grožđa sat ili dva pre spavanja.
Jača imunitet
Vitamin C, beta karoten i kvercetin čine grožđe odličnim voćem za jačanje imuniteta. Kako stručnjaci naglašavaju, što je imunitet jači, to je telo spremnije za borbu protiv bolesti.
Preuzmite android aplikaciju.