Krastavac predstavlja jednu od najstarijih biljaka koju je čovek kultivisao. Prvi podaci o uzgoju datiraju još od pre 7.000 godina, kao i preporuke za njegovu svakodnevnu ishranu jer sadrži brojna lekovita svojstva.
Biolozi ga svrstavaju u voće, ali se u ishrani koristi kao povrće, a nutricionisti dodaju da predstavlja super hranu jer poseduje neverovatna svojstva.
Hidratacija organizma
Kada je telo iscrpljeno i osećate žeđ, bolje vam je da pojedete krastavac nego da popijete čašu vode. Time ćete dobiti malu dozu elektrolita ali i vitamina K. Ovaj vitamin je važan za zdravo zgrušnjavanje krvi, kao i razvoj kostiju i sintezu proteina.
Odlični su za mršavljenje
Ovo povrće ima minimalan broj kalorija ali može dobro da vas zasiti. Uz samo 10 kalorija na 100 gr krastavca slobodno dodajte malo pavlake i jedite ovu salatu iako ste na rigoroznoj dijeti. S obzirom na visok sadržaj zdravih vlakana, krastavac će vam držati sitost veći deo i pomoći da unosite manje količine ostale hrane.
Smiruje upale
U novije vrijeme otkrivena je još jedna važna supstanca koju sadrži krastavac – flavonoid fisetin – koji smrijue upale, štiti zdravlje srca i mozga, a prva istraživanja pokazuju da bi mogao da uspori razvoj simptoma kod karcinoma prostate. Takođe, u krastavcu ima i luteina i zeaksantina, korisnih za zdravlje oka.
Stručnjaci se slažu da svakodnevni unos krastavca doprinosi poboljšanju zdravlja organizma i unapređenju brojnih telesnih funkcija. Zbog visokog sadržaja vitamina jača imunitet i opštu otpornost, a silicium-dioksid doprinosi jačanju vlasi kose i noktiju.
Preuzmite android aplikaciju.