Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 разлога зашто треба јести шљиве

Ово укусно воће садржи много витамина, минерала, влакана и антиоксиданата који могу помоћи у смањењу ризика од неколико хроничних болести.
Фото: Pixabay/NoName_13

Иако су плаво-љубичасте шљиве најчешће на нашим просторима, ово коштичаво воће има много боја, укључујући зелену, црвену, жуту и ​​љубичасту. Шљиве праве укусан џем, одличне су у воћним салатама, смутијима, колачима, а могу се јести и суве.

Зашто треба јести шљиве?

Шљиве имају врло мало калорија – само 29 кцал на 80 грама, али садрже многе здравствене предности. Ево зашто би шљиве увек требало да буду на вашем менију.

Помажу код затвора

Свеже, а посебно суве шљиве, познате су по својој способности да ублаже затвор и побољшају варење, захваљујући количини влакана коју садрже. Влакна у сувим шљивама су углавном нерастворљива, што значи да се не мешају са водом. Шљиве могу да убрзају брзину којом се отпад креће кроз ваш дигестивни тракт, што је посебно корисно за старије људе који често пате од затвора. Поред тога, суве шљиве и сок од шљиве садрже сорбитол, шећерни алкохол са природним лаксативним дејством.

Помажу у борби против старења

Шљиве су пуне биљних једињења која имају антиоксидативна својства, што значи да спречавају кисеоник да реагује са другим хемикалијама и узрокује оштећење ћелија и ткива. Посебно су богате антоцијанинима, једињењима која су такође одговорна за тамну боју покожице шљиве. Истраживања показују да су шљиве богатије овим заштитним једињењима од другог воћа, укључујући брескве и нектарине.

Регулишу ниво шећера у крви

Иако имају доста угљених хидрата, свеже и суве шљиве не изазивају значајно повећање нивоа шећера према неким студијама. Ово се приписује њиховом потенцијалу да повећају нивое адипонектина, хормона који игра улогу у регулацији шећера у крви. Влакна у шљивама успоравају брзину којом ваше тело апсорбује угљене хидрате после оброка, изазивајући постепен пораст шећера у крви уместо наглог скока.

Јачају кости

Шљиве такође могу помоћи код исцрпљујућих стања костију као што су остеопороза и остеопенија, које карактерише ниска густина костију. Они спречавају губитак костију, ау неким случајевима могу да преокрену губитак кости који се већ десио.

Они штите срце и мозак

Калијум у шљивама је добар за контролу крвног притиска на два начина. Помаже вашем телу да се ослободи натријума када уринирате и смањује напетост у зидовима крвних судова. Када је ваш крвни притисак нижи, мања је вероватноћа да ћете имати мождани или срчани удар.

Поред тога, студија из 2017. године проучавала је ефекат сока од суве шљиве на људе са високим холестеролом. Истраживачи су открили да људи који свакодневно пију сок од суве шљиве имају нижи ЛДЛ (лош) холестерол и виши ХДЛ (добар) холестерол.

Domaći energetski napitak protiv mamurluka

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке