Početna > Život i stil
Život i stil

5 razloga zašto treba jesti šljive

Ovo ukusno voće sadrži mnogo vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti.
Foto: Pixabay/NoName_13

Iako su plavo-ljubičaste šljive najčešće na našim prostorima, ovo koštičavo voće ima mnogo boja, uključujući zelenu, crvenu, žutu i ​​ljubičastu. Šljive prave ukusan džem, odlične su u voćnim salatama, smutijima, kolačima, a mogu se jesti i suve.

Zašto treba jesti šljive?

Šljive imaju vrlo malo kalorija – samo 29 kcal na 80 grama, ali sadrže mnoge zdravstvene prednosti. Evo zašto bi šljive uvek trebalo da budu na vašem meniju.

Pomažu kod zatvora

Sveže, a posebno suve šljive, poznate su po svojoj sposobnosti da ublaže zatvor i poboljšaju varenje, zahvaljujući količini vlakana koju sadrže. Vlakna u suvim šljivama su uglavnom nerastvorljiva, što znači da se ne mešaju sa vodom. Šljive mogu da ubrzaju brzinu kojom se otpad kreće kroz vaš digestivni trakt, što je posebno korisno za starije ljude koji često pate od zatvora. Pored toga, suve šljive i sok od šljive sadrže sorbitol, šećerni alkohol sa prirodnim laksativnim dejstvom.

Pomažu u borbi protiv starenja

Šljive su pune biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva, što znači da sprečavaju kiseonik da reaguje sa drugim hemikalijama i uzrokuje oštećenje ćelija i tkiva. Posebno su bogate antocijaninima, jedinjenjima koja su takođe odgovorna za tamnu boju pokožice šljive. Istraživanja pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim jedinjenjima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.

Regulišu nivo šećera u krvi

Iako imaju dosta ugljenih hidrata, sveže i suve šljive ne izazivaju značajno povećanje nivoa šećera prema nekim studijama. Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi. Vlakna u šljivama usporavaju brzinu kojom vaše telo apsorbuje ugljene hidrate posle obroka, izazivajući postepen porast šećera u krvi umesto naglog skoka.

Jačaju kosti

Šljive takođe mogu pomoći kod iscrpljujućih stanja kostiju kao što su osteoporoza i osteopenija, koje karakteriše niska gustina kostiju. Oni sprečavaju gubitak kostiju, au nekim slučajevima mogu da preokrenu gubitak kosti koji se već desio.

Oni štite srce i mozak

Kalijum u šljivama je dobar za kontrolu krvnog pritiska na dva načina. Pomaže vašem telu da se oslobodi natrijuma kada urinirate i smanjuje napetost u zidovima krvnih sudova. Kada je vaš krvni pritisak niži, manja je verovatnoća da ćete imati moždani ili srčani udar.

Pored toga, studija iz 2017. godine proučavala je efekat soka od suve šljive na ljude sa visokim holesterolom. Istraživači su otkrili da ljudi koji svakodnevno piju sok od suve šljive imaju niži LDL (loš) holesterol i viši HDL (dobar) holesterol.

Domaći energetski napitak protiv mamurluka

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake