Početna > Biznis
Biznis

Srbija radi na usagalašavanju propisa sa EU u industriji kozmetike

Evropa se suočava sa velikim promenama u industriji kozmetike, a Srbija je deo tih promena i već radi na usaglašavanju domaćih sa evropskim propisima, rečeno je danas na seminaru „Cosmetic Europe“ koje je organizovalo Evropsko udruženje kozmetičke industrije u Privrednoj komori Srbije.
Foto: Pixabay/lubovlisitsa

Zeleni dogovor i Evropska hemijska strategija za održivost i mikroplastika su samo neke od tema koje imaju veliki uticaj na ovu industriju, istakli su učesnici.

Pomoćnik ministra zdravlja zadužen za inspekcijske poslove Goran Stamenković otvorio je seminar posvećen kozmetičkoj industriji i novinama u oblasti proizvodnje kozmetičkih proizvoda i rekao da ovih dana izlaze izmene i dopune propisa koje se tiču o kozmetičkim proizvodima, koje prate evropske standarde.

„Srbija ide u pravcu sve lepše budućnosti, a kozmetika je jedan od tih činioca u pridruživanju EU“, istakao je Stamenković u izjavi za Tanjug.

On je dodao da je i u završnoj fazi pravilnik o materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom.

Predsednica Grupacije uvoznika i distributera kozmetičkih proizvoda PKS Ana Popara Gojković rekla je da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što su u prilici, da u Srbiji u organizaciji Kozmodeta i PKS-a imaju ovako važan skup.

„Čast mi je što smo u prilici da čujemo vodeće međunarodne eksperte u oblasti kozmetike, predstavnike „Cosmetic Europe“ , evropskog udrženja za kozmetiku „, dodala je Popara Gojković.

Ona je govorila o temama koje su trenutno u fokusu u Evropi i koje imaju veliki uticaj u industriji uključujući i kozmetiku, a to su Zeleni dogovor, Evropska hemijska strategija za održivost i mikroplastika.

„U ovim oblastima očekujemo velike promene, posebno na polju propisa, kako u EU tako i u Srbiji, i zbog toga je blagovremeno sagledavanje i razumevanje ovih promena veoma značajna za sve koji se bave kozmetikom“, zaključila je Gojkovićeva.

Generalni direktor „Cosmetic Europe“ Dzon Čejv rekao je da je došlo do velikih promena u uredbama koje se tiču kozmetičke industrije i uveren je da je ovo ključna tema koja će pomoći ne samo industriji na globalnom nivou već i u Srbiji.

„Mislim da dolazi do velikih promena u dinamici rada u industriji kozmetike i Srbija je veliki deo tih promena. Radimo na usaglašavanju srpskih regulativa sa evropskim, i sa tim u vezi mislim da je jako važno da Srbija razume šta se dešava u Briselu, i za kojim promenama hitamo“, dodao je Čejv.

Predsednik Grupacije proizvođača kozmetičkih proizvoda u PKS Nebojša Cekić rekao je da se dešavaju tektonske promene na polju mikroplastike, koje će se reflektovati na određene aspekte obležavanje deklaracije kozmetičkih proizvoda.

„U toku su tektonske promene na polju mikroplastike koje će se refletkovati i na obeležavanja na deklaraciji i potencijalnom isključenju nekih kozmetičkih sastojaka u narednom periodu, pa smo u prilici i da čujemo u čemu će se sastojati te promene“, rekao je Cekić.

Iz ugla domaćeg proizvođača kozmetike, sjajno je što imamo priliku da čujemo predstavnike „Cosmetic Europe“ sa temama koje su bitne za sagledavanje dinamike procesa promene legislative u ovoj oblasti, kazao je Cekić.

Dodao je da su zakoni Republike Srbije usklađeni sa legislativom EU u oblasti proizvodnje i prometa kozmetičkih proizvoda, kao i i da će blagovremeno praćenje i implementiranje izmena unaprediti kvalitet i kontinuitet poslovanja.

Sekretarka Udruženja proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetičkih proizvoda (KOZMODET) Jelena Pejčinović je predstavila bazu podataka „COSMILE Europe“, koja pomaže građanima da lako pronađu informacije o kozmetičkim sastojcima.

„Baza podataka sadrži informacije o svojstvima sastojaka, njihovoj funkciji, da li su sintetički ili su prirodnog porekla i u kojim vrstama proizvoda se mogu naći. Ova inicijativa evropskog udruženja za kozmetiku „Cosmetic Europe“ je posredstvom udruženja KOZMODET dostupna i na srpskom jeziku, a pored toga, dostupna je na još 13 evropskih jezika“, rekla je ona.

Seminar „Cosmetic Europe“ održan je uz podršku Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS, Evropske mreže preduzetništva (EEN) i Udruženja proizvođača, uvoznika i distributera deterdženata i kozmetičkih proizvoda u Srbiji (KOZMODET).

Er Srbija od 17. maja leti za Čikago, do Njujorka tokom leta svakog dana

Preuzmite android aplikaciju.