Почетна > Бизнис
Бизнис

Србија ради на усагалашавању прописа са ЕУ у индустрији козметике

Европа се суочава са великим променама у индустрији козметике, а Србија је део тих промена и већ ради на усаглашавању домаћих са европским прописима, речено је данас на семинару „Cosmetic Europe“ које је организовало Европско удружење козметичке индустрије у Привредној комори Србије.
Фото: Pixabay/lubovlisitsa

Зелени договор и Европска хемијска стратегија за одрживост и микропластика су само неке од тема које имају велики утицај на ову индустрију, истакли су учесници.

Помоћник министра здравља задужен за инспекцијске послове Горан Стаменковић отворио је семинар посвећен козметичкој индустрији и новинама у области производње козметичких производа и рекао да ових дана излазе измене и допуне прописа које се тичу о козметичким производима, које прате европске стандарде.

„Србија иде у правцу све лепше будућности, а козметика је један од тих чиниоца у придруживању ЕУ“, истакао је Стаменковић у изјави за Танјуг.

Он је додао да је и у завршној фази правилник о материјалима који долазе у контакт са храном.

Председница Групације увозника и дистрибутера козметичких производа ПКС Ана Попара Гојковић рекла је да јој је изузетна част и задовољство што су у прилици, да у Србији у организацији Козмодета и ПКС-а имају овако важан скуп.

„Част ми је што смо у прилици да чујемо водеће међународне експерте у области козметике, представнике „Cosmetic Europe“ , европског удржења за козметику „, додала је Попара Гојковић.

Она је говорила о темама које су тренутно у фокусу у Европи и које имају велики утицај у индустрији укључујући и козметику, а то су Зелени договор, Европска хемијска стратегија за одрживост и микропластика.

„У овим областима очекујемо велике промене, посебно на пољу прописа, како у ЕУ тако и у Србији, и због тога је благовремено сагледавање и разумевање ових промена веома значајна за све који се баве козметиком“, закључила је Гојковићева.

Генерални директор „Cosmetic Europe“ Дзон Чејв рекао је да је дошло до великих промена у уредбама које се тичу козметичке индустрије и уверен је да је ово кључна тема која ће помоћи не само индустрији на глобалном нивоу већ и у Србији.

„Мислим да долази до великих промена у динамици рада у индустрији козметике и Србија је велики део тих промена. Радимо на усаглашавању српских регулатива са европским, и са тим у вези мислим да је јако важно да Србија разуме шта се дешава у Бриселу, и за којим променама хитамо“, додао је Чејв.

Председник Групације произвођача козметичких производа у ПКС Небојша Цекић рекао је да се дешавају тектонске промене на пољу микропластике, које ће се рефлектовати на одређене аспекте облежавање декларације козметичких производа.

„У току су тектонске промене на пољу микропластике које ће се рефлетковати и на обележавања на декларацији и потенцијалном искључењу неких козметичких састојака у наредном периоду, па смо у прилици и да чујемо у чему ће се састојати те промене“, рекао је Цекић.

Из угла домаћег произвођача козметике, сјајно је што имамо прилику да чујемо представнике „Cosmetic Europe“ са темама које су битне за сагледавање динамике процеса промене легислативе у овој области, казао је Цекић.

Додао је да су закони Републике Србије усклађени са легислативом ЕУ у области производње и промета козметичких производа, као и и да ће благовремено праћење и имплементирање измена унапредити квалитет и континуитет пословања.

Секретарка Удружења произвођача и увозника детерџената и козметичких производа (КОЗМОДЕТ) Јелена Пејчиновић је представила базу података „COSMILE Europe“, која помаже грађанима да лако пронађу информације о козметичким састојцима.

„База података садржи информације о својствима састојака, њиховој функцији, да ли су синтетички или су природног порекла и у којим врстама производа се могу наћи. Ова иницијатива европског удружења за козметику „Cosmetic Europe“ је посредством удружења КОЗМОДЕТ доступна и на српском језику, а поред тога, доступна је на још 13 европских језика“, рекла је она.

Семинар „Cosmetic Europe“ одржан је уз подршку Удружења за фармацију и медицинску делатност ПКС, Европске мреже предузетништва (ЕЕН) и Удружења произвођача, увозника и дистрибутера детерџената и козметичких производа у Србији (КОЗМОДЕТ).

Er Srbija od 17. maja leti za Čikago, do Njujorka tokom leta svakog dana

Преузмите андроид апликацију.