Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Спремите плави патлиџа тако да буде више од обичног поврћа

Гастрономска традиција нуди много рецепата богатих укуса, од којих су неки нажалост врло захтевни. Зато смо одлучили да саставимо кратак водич како бисте открили најбоље рецепте са плавим патлиџаном.
Фото: Pixabay/Larisa-K
Како да очистите патлиџан?

Пре него што кренемо у откривање најбољих рецепата са овом намирницом, веома је важно отклонити горак укус. Стога, патлиџане нарежите на кришке. Први слој патлиџана ставите у цедиљку и поспите с мало соли. Наставите с другим слојевима док не искористите материјал. Нека со делује око 30-40 минута. Након тог времена темељно исперите патлиџан под текућом водом. Затим оцедите кришке како бисте уклонили вишак воде. У овом тренутку можете припремити било који рецепт са патлиџаном који желите.

Патлиџан на жару

Најједноставнији и најлакши рецепти за припрему патлиџана укључују коришћење патлиџана на жару. Наиме, он није само сјајан прилог месу или риби, већ погодан за креирање предјела, прилога и заиста богатих других јела. Од патлиџана на жару можете, на пример, направити пуњене куглице које ће послужити као предјело, убацити у њих рикоту или сир за мазање, сухомеснато месо попут куване шунке. Завежљај затворите чачкалицом и то је то.

Уз грилован патлиџан тада је могуће припремити лагану верзију пармигиане. У посуду за печење поређајте слој патлиџана, умак од парадајза, нарендан пармезан и запеците у пећници. Можете додати и мало моцареле, како бисте добили растегљив слој, који је заиста богатог укуса. Лагани патлиџан пармигиана може се послужити као прилог или као главно јело, у овом случају уз свежу салату.

Печени патлиџан

Друга варијанта за споменуто јело јесте да кришке патлиџана ставите у пећници пре него што их сложите у посуду за печење заједно са свим осталим састојцима. Плошке патлиџана запечене на ниској температури можете и да зачините, додате кришке парадајза, мало моцареле и босиљка.

Печени патлиџан такође је укусан и као гратиниран. Све што је потребно учинити јесте изрезати их у облику чамца и површину посути мешавином презле, пармезана, зачинског биља и зачина. Укључите роштиљ, и за кратко време ћете добити заиста богат прилог. Ако желите, препоручујемо да чамцима додате млевено месо. Са друге стране, добар избор је и пилетина или ћуретина, за лаганију варијанту.

Пржени патлиџан

Патлиџан и кромпир, комбинација овог класика. Штета што овај прилог обично припремамо с пуно, пуно уља. Саветујемо вам да уместо тога одаберете нелепљиви тигањ или вок. На тај начин ћете избећи коришћење вишка уља. Саветујемо вам и да кромпир бланширате у води пре него што га ставите у тигањ заједно с паприком. Брже ће се скувати и пустити мало влаге која омогућује да јело буде савршено и без уља (или готово). Кување у нелепљивом тигању с врло мало уља такође је идеалан избор за рецепт за пеперонату са плавим патлиџаном. Овај типични сицилијански прилог постаје на тај начин, без пржења, лаган и погодан за све, па и за оне који морају да пазе на линију.

Jaja mogu biti zdrava, ali važno je sa čim ih kombinujete

 

Преузмите андроид апликацију.