Početna > Život i stil
Život i stil

Spremite plavi patlidža tako da bude više od običnog povrća

Gastronomska tradicija nudi mnogo recepata bogatih ukusa, od kojih su neki nažalost vrlo zahtevni. Zato smo odlučili da sastavimo kratak vodič kako biste otkrili najbolje recepte sa plavim patlidžanom.
Foto: Pixabay/Larisa-K
Kako da očistite patlidžan?

Pre nego što krenemo u otkrivanje najboljih recepata sa ovom namirnicom, veoma je važno otkloniti gorak ukus. Stoga, patlidžane narežite na kriške. Prvi sloj patlidžana stavite u cediljku i pospite s malo soli. Nastavite s drugim slojevima dok ne iskoristite materijal. Neka so deluje oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena temeljno isperite patlidžan pod tekućom vodom. Zatim ocedite kriške kako biste uklonili višak vode. U ovom trenutku možete pripremiti bilo koji recept sa patlidžanom koji želite.

Patlidžan na žaru

Najjednostavniji i najlakši recepti za pripremu patlidžana uključuju korišćenje patlidžana na žaru. Naime, on nije samo sjajan prilog mesu ili ribi, već pogodan za kreiranje predjela, priloga i zaista bogatih drugih jela. Od patlidžana na žaru možete, na primer, napraviti punjene kuglice koje će poslužiti kao predjelo, ubaciti u njih rikotu ili sir za mazanje, suhomesnato meso poput kuvane šunke. Zavežljaj zatvorite čačkalicom i to je to.

Uz grilovan patlidžan tada je moguće pripremiti laganu verziju parmigiane. U posudu za pečenje poređajte sloj patlidžana, umak od paradajza, narendan parmezan i zapecite u pećnici. Možete dodati i malo mocarele, kako biste dobili rastegljiv sloj, koji je zaista bogatog ukusa. Lagani patlidžan parmigiana može se poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo, u ovom slučaju uz svežu salatu.

Pečeni patlidžan

Druga varijanta za spomenuto jelo jeste da kriške patlidžana stavite u pećnici pre nego što ih složite u posudu za pečenje zajedno sa svim ostalim sastojcima. Ploške patlidžana zapečene na niskoj temperaturi možete i da začinite, dodate kriške paradajza, malo mocarele i bosiljka.

Pečeni patlidžan takođe je ukusan i kao gratiniran. Sve što je potrebno učiniti jeste izrezati ih u obliku čamca i površinu posuti mešavinom prezle, parmezana, začinskog bilja i začina. Uključite roštilj, i za kratko vreme ćete dobiti zaista bogat prilog. Ako želite, preporučujemo da čamcima dodate mleveno meso. Sa druge strane, dobar izbor je i piletina ili ćuretina, za laganiju varijantu.

Prženi patlidžan

Patlidžan i krompir, kombinacija ovog klasika. Šteta što ovaj prilog obično pripremamo s puno, puno ulja. Savetujemo vam da umesto toga odaberete nelepljivi tiganj ili vok. Na taj način ćete izbeći korišćenje viška ulja. Savetujemo vam i da krompir blanširate u vodi pre nego što ga stavite u tiganj zajedno s paprikom. Brže će se skuvati i pustiti malo vlage koja omogućuje da jelo bude savršeno i bez ulja (ili gotovo). Kuvanje u nelepljivom tiganju s vrlo malo ulja takođe je idealan izbor za recept za peperonatu sa plavim patlidžanom. Ovaj tipični sicilijanski prilog postaje na taj način, bez prženja, lagan i pogodan za sve, pa i za one koji moraju da paze na liniju.

Jaja mogu biti zdrava, ali važno je sa čim ih kombinujete

 

Preuzmite android aplikaciju.