Menadžer za odnose s javnošću Infostuda Miloš Turinski izjavio je danas da sezonski poslovi mogu da budu dobar izvor zarade, posebno za mlade i da u Srbiji, već od aprila zbog odlaska mnogih ugostiteljskih radnika na Jadransko primorje postoji velika potražnja u ovom sektoru.
„Sezona traje otprilike od aprila pa sve do oktobra. Kada je reč o zaradi one se preko omladinske kreću od 300 dinara po satu pa naviše. U ugostiteljstvu su dnevnice za konobare od 2.000, 2.500 pa i do 3.000 dinara, s tim što to može da bude i duplirano uz bakšiš“, rekao je Turinski za Tanjug.
Na primorju u ugostiteljstvu se uglavnom traže radnici iz mlađe starosne grupe, dodaje Turinski, najčešće oni sa iskustvom i da su zarade najveće u Sloveniji.
„U Sloveniji kao konobar možete da zaradite čisto 1.500 evra, kuvari i do 3.000 evra. Dobra stvar je što su im najčešće obezbeđeni smeštaj i hrana od strane poslodavca. Samim tim je ova zarada i čista, tako da mogu da donesu zaista lep novac kući“, rekao je Turinski.
Tu su i poljoprivredni poslovi, dodaje Turinski, gde su zavisno od voća koje se bere, uslova koje pruža poslodavac kao što su smeštaj, hrana i prevoz od 2.500 do 6.000 dinara.
„Građevinski poslovi takođe spadaju u sezonske poslove. Svakako kao i ugostiteljstvo posla ima cele godine, ali ovaj period lepog vremena donosi sa sobom više radova. Tako da, osim u ugostiteljstvu i u građevini nedostaje puno radnika“, rekao je Turinski.
Prodavci sladoleda za sat vremena mogu da zarade od 300 dinara, do 400 ili 500 dinara, objasnio je Turinski, i uglavnom rade preko omladinske zadruge.
Preuzmite android aplikaciju.