Početna > Život i stil
Život i stil

Šest stvari koje treba da proverite pre nego što uključite klima uređaj

Sa dolaskom vrelih letnjih dana tražimo načine da se rashladimo, a većina nas kod kuće ima klima uređaj da nam u tome pomogne.
Foto: Pixabay/StockSnap

Ali ako vaš klima uređaj nije uključen od prošlog leta, trebalo bi da prvo proverite nekoliko stvari pre nego što ga ponovo upotrebite da biste bili sigurni da sve radi kako treba.

Termostat

Da li vaš termostat pokazuje znake oštećenja? Ako je odgovor potvrdan, trebalo bi da razmislite o zameni termostata. Razmislite o energetski efikasnom programabilnom termostatu kako biste održavali ugodnu temperaturu u vašem domu uz uštedu novca na režijskim troškovima.

Kondenzator

Spoljna kondenzatorska jedinica klima uređaja je mirovala mesecima. Moguće je da su se razne stvari zalepile za njega – lišće, prljavština i drugi razni ostaci. Kondenzator treba očistiti i ukloniti višak vode. Dodatni savet: sledeće zime zaštitite svoj kondenzator ćebetom.

Matična ploča

Ako ste prošle jeseni isključili prekidač na spoljnoj jedinici klima-uređaja, ovog proleća ćete morati ponovo da ga uključite. Bilo bi idealno da to uradite 24 sata pre nego što počnete da koristite klima uređaj. Ovaj posao možete obaviti sami, ali ako primetite poteškoće i probleme, najbolje je pozvati stručnjaka. 

Nivo rashladne tečnosti

Takođe je važno proveriti nivo rashladnog sredstva u uređaju, odnosno tečnosti koja isparava i kondenzuje tokom ciklusa hlađenja. Iako nikada ne ponestane, nivo rashladne tečnosti će pasti ako negde dođe do curenja.

Filter za vazduh

Filter za vazduh mora biti čist i nezačepljen da bi omogućio pravilan protok vazduha. Kada koristite klima uređaj, trebalo bi da pregledate filter svakih 30 dana, a stručnjaci savetuje da ga menjate najmanje jednom u tri meseca.

Ventilator

Lopatice ventilatora treba usisati, a zatim obrisati. Zatim zategnite pričvrsne zavrtnje i po potrebi podmažite motor.

Kućni aparati koji troše najviše struje, za jednog od njih bi malo ko rekao

Preuzmite android aplikaciju.