Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шест ствари које треба да проверите пре него што укључите клима уређај

Са доласком врелих летњих дана тражимо начине да се расхладимо, а већина нас код куће има клима уређај да нам у томе помогне.
Фото: Pixabay/StockSnap

Али ако ваш клима уређај није укључен од прошлог лета, требало би да прво проверите неколико ствари пре него што га поново употребите да бисте били сигурни да све ради како треба.

Термостат

Да ли ваш термостат показује знаке оштећења? Ако је одговор потврдан, требало би да размислите о замени термостата. Размислите о енергетски ефикасном програмабилном термостату како бисте одржавали угодну температуру у вашем дому уз уштеду новца на режијским трошковима.

Kондензатор

Спољна кондензаторска јединица клима уређаја је мировала месецима. Могуће је да су се разне ствари залепиле за њега – лишће, прљавштина и други разни остаци. Кондензатор треба очистити и уклонити вишак воде. Додатни савет: следеће зиме заштитите свој кондензатор ћебетом.

Матична плоча

Ако сте прошле јесени искључили прекидач на спољној јединици клима-уређаја, овог пролећа ћете морати поново да га укључите. Било би идеално да то урадите 24 сата пре него што почнете да користите клима уређај. Овај посао можете обавити сами, али ако приметите потешкоће и проблеме, најбоље је позвати стручњака. 

Ниво расхладне течности

Такође је важно проверити ниво расхладног средства у уређају, односно течности која испарава и кондензује током циклуса хлађења. Иако никада не понестане, ниво расхладне течности ће пасти ако негде дође до цурења.

Филтер за ваздух

Филтер за ваздух мора бити чист и незачепљен да би омогућио правилан проток ваздуха. Када користите клима уређај, требало би да прегледате филтер сваких 30 дана, а стручњаци саветује да га мењате најмање једном у три месеца.

Вентилатор

Лопатице вентилатора треба усисати, а затим обрисати. Затим затегните причврсне завртње и по потреби подмажите мотор.

Kućni aparati koji troše najviše struje, za jednog od njih bi malo ko rekao

Преузмите андроид апликацију.